Home Nieuws Op bezoek bij Slingeland Ziekenhuis

      Op bezoek bij Slingeland Ziekenhuis

      3 maart 2017

      Onlangs brachten wij een bezoek aan het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem. Dagelijks worden hier 150 à 200 maaltijden vers gekookt. Jeroen Mulder, Teamleider Eten & Drinken is onder andere verantwoordelijk voor alles wat geproduceerd en verstrekt wordt vanuit de centrale keuken, van ontbijt tot avondeten voor zowel patiënten als medewerkers. Tijd om eens een kijkje in de keuken te nemen…

      Vers

      ‘De ingrediënten worden bij Huuskes vers ingekocht en vervolgens zorgen we met een team van ca. 25 medewerkers dat deze bij de patiënten en medewerkers terecht komen. De menucyclus voor patiënten duurt twee weken en wordt ieder seizoen aangepast. De koks en diëtistes bepalen zelf dit menu, ook voor hen iedere keer weer een leuke uitdaging. Zij weten wat er speelt en wat wel en niet goed bevalt. De meeste werken hier al jaren, we zijn een hecht team.’ vertelt Jeroen.

      Patiëntvriendelijkheid

      Toen Jeroen 5 jaar geleden aan de slag ging bij het Slingeland Ziekenhuis was één van de doelstellingen om de zichtbaarheid van de koks bij de patiënt te verbeteren, zodat zij ook meer voor hen kunnen betekenen. Er werden aanspreekpunten, een soort ambassadeurs, voor elke verpleegafdeling aangesteld. Zij communiceren direct met de medewerker gastenservice. Zij kunnen bijvoorbeeld aangeven dat iemand jarig is en er gekozen gaat worden van de ‘verjaardagsmenukaart’. Dat is een menu voor jarige volwassenen of kinderen, waarbij ze kunnen kiezen van varkenshaas tot aan pannenkoeken. Als het even kan, wordt deze door de kok zelf gebracht. Maar de ambassadeurs delen ook praktische ervaringen, wat goed werkt in communicatie voor de medewerkers.

      Dat dit wordt gewaardeerd door patiënten is kortgeleden wel gebleken. Het Slingeland Ziekenhuis werd uitgeroepen door ZorgkaartNederland tot meest patiëntvriendelijke ziekenhuis in Nederland van 2016. ‘Een echte bekroning waar we als afdeling Gastenservice enorm trots op zijn.’

      Lean
      ‘Er wordt ingekocht op prognose, door ervaring weten wij wat we kunnen verwachten en Huuskes levert 6 dagen per week. De patiënt kiest tussen 11.00 en 14.00 uur wat hij die avond wil eten. Om 16.00 uur wordt er door de koks nog gekeken op de verschillenlijst of er in de tussentijd niet toevallig een patiënt naar huis is gegaan. Zo proberen we de hoeveelheden zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij datgene wat genuttigd gaat worden. Sinds begin dit jaar houden we ook bij wat er wordt weggegooid aan eten. Hierdoor kunnen we in de toekomst nog beter bijsturen en uiteraard willen we daarmee ook voedselverspilling tegengaan. Het ‘Lean’ denken is geïntroduceerd in het ziekenhuis en wordt inmiddels echt gedragen op de afdeling. Door middel van Lean zijn we in staat continue te verbeteren. Hierdoor creëren we de grootst mogelijke toegevoegde waarde voor de klant, in ons geval de patiënt en minimaliseren we verspillingen.’

      Fusering
      Begin december werd bekend dat Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk en het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem per 1 januari 2017 gaan fuseren. Beide ziekenhuizen blijven wel zelfstandig bestaan, maar vallen vanaf 1 januari onder een gezamenlijke Raad van Bestuur. Daarnaast heeft het Slingeland Ziekenhuis besloten om een geheel nieuw ziekenhuis te gaan bouwen. Uiterlijk in 2022 moet het nieuwe ziekenhuis in gebruik zijn. Jeroen is nauw betrokken bij dit project met name voor het facilitaire gedeelte waar de afdeling gastenservice onder valt. Ondanks dat het nieuwe ziekenhuis van alle nieuwste technologieën wordt voorzien wil Jeroen niet veel veranderen in de werkwijze: ‘De huidige tevredenheid is echt heel hoog, dat willen we de komende jaren in dit ziekenhuis vasthouden, maar ook voor de verdere toekomst. De maaltijden worden beoordeeld met een ruime 9. We willen servicegericht blijven werken en het liefst elke voedingswens beantwoorden. In eigen beheer kunnen we hier beter op blijven inspelen. Er zijn tot aan de nieuwbouw ook nog genoeg uitdagingen zegt Jeroen: ‘We willen nog duurzamer en gezonder bereiden, het liefst ook met streekproducten. Huuskes heeft dit als landelijke leverancier niet allemaal in het assortiment, dus zoeken we contact met plaatselijke producenten. Waarbij de uitdaging altijd zal blijven om zoveel mogelijk te bieden binnen ons budget en met zo min mogelijk verspilling. Het Lean-werken krijgt dus de komende jaren alle aandacht.’

      Nieuwsarchief