Home Nieuws Allergeneninformatie

      Allergeneninformatie

      9 december 2014

      Vanaf 13 december 2014 moet u kunnen aangeven of er allergenen in uw aangeboden producten, maaltijden en gerechten bevinden.

      De 14 allergene stoffen die vermeld moeten worden zijn onder andere beschikbaar op PIM. Op PIM kunt u inzicht krijgen in alle product- en allergeneninformatie.

      Hieronder vindt u een korte omschrijving van alle allergenen:

      Gluten
      Gluten zijn niet-oplosbare eiwitten die voorkomen in graan, zoals tarwe, rogge, haver, gerst, spelt en kamut.

      Schaaldieren
      Tot de schaaldieren behoren de kreeftachtigen en krabben, maar zijn ook aanwezig in bijvoorbeeld sambal, trassie en kroepoek.

      Eieren
      Zowel het eiwit als het eigeel veroorzaken een allergische reactie bij mensen die een ei-allergie hebben.

      Vis
      Vis is een allergeen dat zowel als product en/of als ingrediënt in een maaltijd aanwezig kan zijn.

      Pinda’s
      De pinda is waarschijnlijk het meest bekende allergeen en wordt ook wel aardnoot, grondnoot, olienoot of apennoot genoemd.

      Soja
      Soja is een veelzijdig product dat in veel voedingsmiddelen voorkomt. Het wordt gebruikt in sauzen en smaakmakers, zoals ketjap, hoisin en miso.

      Melk
      Alle soorten melk en niet te vergeten de producten en ingrediënten die hiervan gemaakt zijn, zoals bijvoorbeeld: roomboter, vla, sommige soorten margarine en weipoeder.

      Noten
      Noten worden ook wel schaalvruchten genoemd omdat ze een harde schil of schaal hebben. In de wet zijn zeven typen noten benoemd, namelijk de amandel, hazelnoot, walnoot, cashewnoot, pecannoot, pistachenoot en macadamianoot.

      Selderij
      Selderij komt voor als bleekselderij, knolselderij, bladselderij en selderijzaad.

      Mosterd
      Mosterd heeft als belangrijkste ingrediënt mosterdzaad. Er zijn verschillende typen mosterdzaad: wit, geel, bruin en zwart.

      Sesam
      Sesamzaadjes smaken nootachtig en worden gebruikt als smaakmaker in bijvoorbeeld hummus en falafel of als versiering van brood.

      Sulfiet
      Sulfiet komt van nature voor in levensmiddelen, zoals mosselen en gedroogd fruit. Daarnaast wordt het aan levensmiddelen toegevoegd als conserveermiddel (E220 – E228).

      Lupine
      Lupine (her)kennen veel mensen als sierplant, maar behoort tot de familie van peulvruchten. Het wordt veelal als ingrediënt in voeding gebruikt.

      Weekdieren
      Weekdieren zijn schelpdieren zoals mosselen en oesters, inktvissen en slakken.

      Nieuwsarchief