Home Nieuws Huuskes reduceert fors aantal kilometers met oude logistieke oplossing

   Huuskes reduceert fors aantal kilometers met oude logistieke oplossing

   11 september 2018

   Slimmer, schoner, goedkoper. Om leveringen aan klanten duurzamer en efficiënter te maken heeft Huuskes het transportmodel op de schop gegooid. En met succes! 

   Mede door de strengere milieueisen en verkeersdrukte wordt het steeds moeilijker om de klant op een vaste levertijd te beleveren. Bovenal kost het onnodig veel kilometers en dus CO2 uitstoot. “Soms rijden we wel drie keer langs dezelfde klant”, aldus Barend Westhuis, operationeel manager expeditie en logistiek van Huuskes. Ook Hendri Markvoort, hoofd voeding bij Gelre Ziekenhuis locatie Zutphen, vind het tijd voor verandering: “De zorglogistiek moet slimmer, maar bovenal duurzamer. Dat past in de tijdgeest van vandaag. Doorgaan op de oude manier is geen optie.”

   Sneller en efficiënter
   Freek Boele, logistiek makelaar van Provincie Overijssel, kwam de verschillende meningen ter ore. Reden voor Boele, die als doel heeft minder vrachtkilometers te realiseren, om de partijen eind 2017 bij elkaar aan tafel te zetten om een oplossing te zoeken voor het transport- en duurzaamheidsvraagstuk. Ook Leonie van Driel, logistiek makelaar van Beter Benutten regio Twente, heeft actief meegewerkt aan dit project. De opdracht was ‘even simpel als moeilijk’: zoek een transportmodel dat sneller en efficiënter is, maar bovenal milieuvriendelijker.

   Van links naar rechts: Freek Boele, Hendri Markvoort en Barend Westhuis

   Oude logistiek in nieuw jasje
   De oplossing: een logische, efficiënte ronde rijden. De organisaties, waar vier klanten (alle zorginstellingen) en dertien locaties bij betrokken zijn, zijn overgestapt op het milkrun-principe. De locaties worden sinds begin dit jaar volgens een zo efficiënt mogelijke route bevoorraad. De bezorgroutes van Huuskes zijn geoptimaliseerd, door te werken met gespreide leveringen over de dag in plaats van vaste levertijden in de ochtend. Huuskes is samen met vier klanten in februari een pilotproject gestart op de route Enschede – Zutphen. Vanuit het nieuwe logistiek centrum van Huuskes in Enschede worden de zorginstellingen volgens een vaste ronde bevoorraad. Barend Westhuis vertelt: “Voorheen werd de route om de wensen van de zorginstelling heen gepland. Het resultaat was een inefficiënte route met veel extra en onnodige kilometers. Deze oude afspraken hebben we losgelaten. Dat levert ons een enorme winst op in termen van efficiëntie, spitsmijding, maar bovenal minder kilometers en dus minder CO2 uitstoot.” In de praktijk betekent dat dat Huuskes per dag, op een route van pakweg 250 kilometer, 50 kilometer minder rijdt. Westhuis: “Qua aantal is dat niet heel veel, maar het betreft dan ook een kleine route. Boele: “We zijn bewust klein begonnen, want dan boek je eerder succes.”

   Nieuwsarchief