NL LOGIN Arrow right
U gebruikt een verouderde browser. Gebruik Google Chrome of Mozilla Firefox om uw ervaring te verbeteren.

Koken met zorg

6-6-2019
Kennisbank
Kleinschalige zorg
Grootkeukens en zorgrestaurants
Ziekenhuizen

Door bezuinigingen in de zorg verdwijnt er veel professionele kennis over eten en drinken. Teven komen taken rondom voeding nu bij zorgmedewerkers te liggen. Vaak wordt onderschat wat er allemaal bij komt kijken, zeker wanneer het een taak is die verricht moet worden naast zorgtaken. Het ontbreekt ze vaak aan tijd en kennis om met eenvoudige middelen een smakelijke en gezonde maaltijd te kunnen bereiden.

Tips van drie voedingsexperts
Kooktip 1
Kooktip 2
Kooktip 3

Praktische tips

Met onderstaande tips wordt het voor medewerkers een stuk makkelijker en leuker om te koken.

 

1. Menuplan
Een planning is heel belangrijk als je een gezonde maaltijd op tafel wilt zetten. Het scheelt tijd én geld. Kies een vast moment in de week om een menuplanning te maken. Reserveer hier circa 15 minuten voor. Kijk voor inspiratie eens in de Fresh, ons magazine met heerlijke recepten. Ook in onze bestelsystemen HUIB en de app Eten & Zo staat genoeg kookinspiratie. 

 

2. Panklare of voorgesneden groenten
Ideaal: bestel panklare groenten bij Huuskes en in een handomdraai staat het op tafel. Snijden, wegen en wassen is niet meer nodig.

 

3. Samen koken
Hoe vaak laat jij als zorgmedewerker de cliënten helpen bij het kopen of koken van de maaltijd? Of schiet het er vaak bij in omdat er gewoon te weinig tijd voor is? Het blijft cliché, maar het betrekken van cliënten bij het kookproces heeft een positief effect op het eetgedrag. Tevens kan het de interactie en zelfredzaamheid bevorderen. Onderstaand een aantal tips hoe je cliënten kan betrekken en ze een rol te geven die bij ze past.

 

Laat ze aardappels schillen of diverse groenten snijden. Kunnen of willen de cliënten niet meehelpen met het schillen, snijden of wassen, maar willen ze wel wat doen? Laat ze dan bijvoorbeeld eens de tafel dekken.

 

4. Laat cliënten meedenken over het menu
In ons bestelsysteem HUIB en in onze app Eten & Zo staan veel afbeeldingen van producten, wat ideaal is om het menu samen te stellen. Wellicht kennen cliënten en/of bewoners nog leuke gerechten van vroeger zoals hete bliksem, rijstebrij en snert.

 

 

5. Bakken
Samen bakken kan in de zorg een waardevolle dagactiviteit zijn. Het prikkelt de zintuigen en het geeft voor veel bewoners veel voldoening. Daarbij is het heel gezellig! Voor de ene bewoner zal samen bakken misschien alleen bestaan uit toekijken, maar anderen kunnen wellicht helpen bij het schillen van de appels. Ook leuk: laat familieleden ook eens helpen. Hierdoor kunnen ze bijdragen aan de dagelijkse zorg voor hun familielid en het ontlast jou als zorgmedewerker ook.