Home Nieuws Koken met zorg tip #4: bakken

      Koken met zorg tip #4: bakken

      26 juni 2018

      Samen bakken kan in de zorg een waardevolle dagactiviteit zijn. Het prikkelt de zintuigen en het geeft voor veel bewoners veel voldoening. Daarbij is het heel gezellig! Voor de ene bewoner zal samen bakken misschien alleen bestaan uit toekijken, maar anderen kunnen wellicht helpen bij het schillen van de appels. Ook leuk: laat familieleden ook eens helpen. Hierdoor kunnen ze bijdragen aan de dagelijkse zorg voor hun familielid en het ontlast jou als zorgmedewerker ook.

      Authentieke appeltaart
      Een ouderwets lekkere appeltaart blijft populair. Op een verjaardag, maar ook zomaar bij een lekker kopje thee of koffie. Een goede appeltaart bak je natuurlijk zelf. En nee, je hoeft geen keukenprins(es) te zijn. 

      Ingrediënten

      • 1 appeltaartmix
      • 175 gram roomboter of margarine
      • 1 ei
      • 1 kilo gesneden appelpartjes van Huuskes
      • 20 gram suiker
      • 75 gram rozijnen
      • 2 theelepels kaneel

      Keukengerei: springvorm met een doorsnede van 24 cm

      Bereiden

      1. Wel de rozijnen in lauwwarm water en dep ze droog. Plaats het rooster iets onder het midden van de oven en verwarm de oven voor.
      2. Roer de boter zacht in een beslagkom en voeg de mix en 2/3 van het losgeklopte ei toe.
      3. Kneed het geheel met een mixer met deeghaken of met de hand tot een samenhangend deeg.
      4. Bekleed met 2/3 van het deeg de bodem en de rand van de springvorm.
      5. Meng de gesneden appelpartjes met de suiker, kaneel en rozijnen. Vul de vorm met het appelmengsel en druk dit aan.
      6. Bestuif het aanrecht met wat bloem. Vorm van het resterende deeg dunne rolletjes en druk deze op het aanrecht iets plat tot reepjes. Leg de reepjes kruislings over het appelmengsel.
      7. Bestrijk de reepjes en de rand van de taart met de rest van het losgeklopte ei.
      8. Bak de appeltaart in 60-75 minuten gaar en goudbruin.

      Appelflappen

      Appelflappen! Wie is er niet dol op? Tover een glimlach op het gezicht van de bewoners én je collega’s met appelflappen uit eigen keuken.

      Ingrediënten voor 8 personen

      • 1 pak bladerdeeg
      • Gesneden appelpartjes van Huuskes
      • Snufje kaneel
      • Snufje suiker
      • 1 ei
      • 50 gram rozijnen

      Bereiden
      1. Haal de bladerdeegplakjes van elkaar en laat ze ongeveer 10 minuten ontdooien. Verwarm de oven voor.
      2. Bestrooi de appelblokjes naar smaak met kaneel en suiker. Meng hier eventueel rozijnen door.
      3. Leg op elk plakje bladerdeeg een klein bergje met het appelmengsel. Vouw de appelflappen dicht en druk de randen goed aan.
      4. Bestrijk de bovenzijde van de appelflappen met het losgeklopte ei of met water en strooi er suiker over.
      5. Bak de appelflappen in ongeveer 15 minuten goudbruin.

      Drie in de pan

      Deze minipannenkoeken zorgen gegarandeerd voor mooie jeugdherinneringen bij de bewoners.

      Ingrediënten voor 8 personen
      2 pakken pannenkoekmeel
      1 zakje krenten en 1 zakje rozijnen
      2 geraspte appels
      1 eetlepel zonnebloemolie

      Bereiden
      1. Maak het pannenkoekmeel klaar zoals het op het pak staat.
      2. Roer vervolgens de krenten, rozijnen en de twee appels door het meel.
      3. Verwarm vervolgens de olie in de pan en maak van het mengsel drie bergjes met
      behulp van 2 lepels in de verwarmde olie.
      5. Laat de bergjes eerst gaar worden voordat je deze omdraait, dus gebruik een matig vuur.
      6. Bak ze verder net als een pannenkoek.

      Zelf koken is deze maand extra de moeite waard. Laat op www.huuskes.nl/kokenmetzorg zien hoe jij kookt op de groep, deel met ons je meest originele foto en win samen met je collega’s een volledig verzorgde kookworkshop bij Huuskes. 

      Nieuwsarchief