Home Nieuws Koken met zorg tip #5: samen koken

   Koken met zorg tip #5: samen koken

   9 juli 2018

   Hoe vaak laat jij als zorgmedewerker de cliënten helpen bij het kopen of koken van de maaltijd? Of schiet het er vaak bij in omdat er gewoon te weinig tijd voor is? Het blijft cliché, maar het betrekken van cliënten bij het kookproces heeft een positief effect op het eetgedrag. Tevens kan het de interactie en zelfredzaamheid bevorderen. Onderstaand een aantal tips hoe je cliënten kan betrekken en ze een rol te geven die bij ze past.

   1. Laat cliënten meedenken over het menu. In ons bestelsysteem HUIB en in onze app Eten & Zo staan veel plaatjes, wat het gemakkelijker maakt om het menu samen te stellen. Wellicht kennen cliënten en/of bewoners nog leuke gerechten van vroeger zoals hete bliksem, rijstebrij en snert.

   2. Begin op tijd met de voorbereiding. Het schillen en snijden van aardappelen of groenten gaat vaak wat langzamer.

   3. Laat familieleden een keer helpen met de voorbereiding. Zo kunnen ze bijdragen aan de dagelijkse zorg voor hun familielid en het ontlast jou als zorgmedewerker ook.

   4. Kunnen of willen de cliënten niet meehelpen met het schillen, snijden of wassen, maar willen ze wel wat doen? Laat ze dan bijvoorbeeld eens de tafel dekken.

   Zelf koken is deze maand extra de moeite waard. Laat op www.huuskes.nl/kokenmetzorg zien hoe jij kookt op de groep, deel met ons je meest originele foto en win samen met je collega’s een volledig verzorgde kookworkshop bij Huuskes. 

   Nieuwsarchief