NL LOGIN Arrow right
U gebruikt een verouderde browser. Gebruik Google Chrome of Mozilla Firefox om uw ervaring te verbeteren.

Nieuw transportmodel Huuskes bespaart tijd en draagt bij aan het milieu

25-4-2019
Nieuws
Kleinschalige zorg
Grootkeukens en zorgrestaurants
Ziekenhuizen
Bedrijfsrestaurants
Zorg aan huis

Met alle bezuinigingen en de groei in het aantal kleinschalige woonvormen moeten logistieke zaken in de zorg anders georganiseerd worden. Het kan slimmer, schoner én goedkoper. Huuskes bouwt samen met Freek Boele, logistiek makelaar bij de Provincie Overijssel, aan een sneller en efficiënter, maar bovenal milieuvriendelijker transportmodel. Na een succesvolle pilot in 2018 zijn er twee bezorgroutes geoptimaliseerd, waarvan de resultaten zeer positief zijn. Er worden aanzienlijk minder vrachtkilometers gereden, CO2-uitstoot bespaard en spitsmijdingen gerealiseerd. Het plan is om meer routes aan te gaan pakken.

Meer vervoer met minder vrachtwagens


Huuskes levert alles op het gebied van eten en drinken aan diverse zorginstellingen, ziekenhuizen en bedrijfsrestaurants. Vaak wordt hiervoor – naast een vaste leverdag – ook een vaste levertijd afgesproken, met als gevolg dat de chauffeurs van Huuskes een heel onlogische route door de regio of stad rijdt. “Dit kost veel extra en onnodige kilometers en CO2-uitstoot”, aldus Barend Westhuis, manager expeditie en logistiek bij Huuskes.

Samen met Freek Boele, logistiek makelaar bij de Provincie Overijssel, is er kritisch gekeken naar het huidige logistieke proces en de logistieke verbetermogelijkheden. Freek Boele, die als doelen duurzamere logistiek en betere bereikbaarheid in Overijssel heeft, vertelt: “Als logistiek makelaar werk ik samen met bedrijven aan een efficiënter en meer duurzame vorm van vervoer van goederen. We kijken samen naar oplossingen die leiden tot een betere spreiding van goederenvervoer over de dag, duurzamer vervoer en meer vervoer met minder vrachtwagens.”

 

“De pilot-route is een relatief kleine route voor Huuskes, maar de besparing is circa 1.500 kilometer en 1,6 ton CO2-uitstoot op jaarbasis! ”
Barend Westhuis, Manager expeditie & logistiek Huuskes
Succesvolle pilot zorglogistiek


In februari 2018 heeft Huuskes samen met Freek Boele en vier klanten (zorgorganisaties) de pilot ‘slimme zorglogistiek’ gestart op de bezorgroute Enschede – Zutphen. Deze route is geoptimaliseerd door te werken met gespreide leveringen over de dag in plaats van vaste levertijden in de ochtend. “De pilot-route is een relatief kleine route voor Huuskes, maar de besparing is circa 1.500 kilometer en 1,6 ton CO2-uitstoot op jaarbasis”, vertelt Barend. “Het Gelre ziekenhuis, Zorggroep Sint Maarten, GGNet en Sutfene stonden hier echt voor open en hebben hun interne organisatie afgestemd op de nieuwe levertijden. Zonder de medewerking van hen was dit niet haalbaar.”

 

 

Logistiek slimmer plannen


De pilot wordt nu verder uitgebreid door ook andere routes te optimaliseren. Er zijn nu twee bezorgroutes geoptimaliseerd. Dennis Vrielink, logistiek planner bij Huuskes, vertelt: “Bij één route worden twee klanten nu beleverd vanuit onze vestiging in Beuningen in plaats van het logistiek centrum in Enschede. Het gevolg is dat we van twee routes één route kunnen maken. De besparing op jaarbasis is circa 43.680 kilometer en meer dan 30.000 kilo CO2-uitstoot.”

 

Ook de resultaten van de tweede routeoptimalisatie zijn zeer positief. Dennis: “De middagroute hebben we geoptimaliseerd door de spits te vermijden en efficiënter te rijden. Op jaarbasis bespaart ons dit bijna 16.000 kilometer en circa 11.000 kilo CO2-uitstoot.“

 

Onderstaand een overzich van de oude situatie versus de nieuwe situatie 

 

Oude Situatie                       Nieuwe Situatie

  

 

Paragraph image
Duurzame wagens

Naast een logische route rijden, levert Cross & Care Logistics (CCL) ook een goede bijdrage aan besparing. Bij dit concept van Huuskes worden goederen van meerdere leveranciers in één levering op afdelingsniveau bezorgd bij de klant. Denk bijvoorbeeld aan kantoorartikelen, medische materialen en incontinentiemateriaal. Meer gemak, minder stoormomenten en minder vervoersbewegingen. Tevens bespaart een sneller, efficiënter en milieuvriendelijker transportmodel ook kosten. Frits Nikkels, verkoopdirecteur bij Huuskes, vertelt: “Het geld dat wij hiermee besparen investeren wij opnieuw in milieuvriendelijke maatregelen en duurzame vrachtwagens, bussen en auto’s. Zodoende blijven we continu onze bijdrage leveren aan het milieu.”