Home Nieuws Het nieuwe voedingsconcept van Huuskes en MST

   Het nieuwe voedingsconcept van Huuskes en MST

   25 april 2016

   gastvrij mstMeer variatie en minder verspilling: het nieuwe voedingsconcept van Huuskes en MST

   De bouw van het nieuwe ziekenhuis was voor het Medisch Spectrum Twente dé gelegenheid om ook haar gastvrijheidsconcept onder de loep te nemen. Het voedingsconcept binnen het ziekenhuis is hier een belangrijk onderdeel van. Hiervoor ging MST in gesprek met Huuskes.

   ‘Met gemak smakelijk eten’, daar staat Huuskes voor. Dagelijks bereidt het bedrijf met verse ingrediënten zo’n 50.000 tot 60.000 maaltijden voor organisaties in de zorg. Tevens biedt Huuskes een compleet programma culinaire concepten en een assortiment van meer dan 35.000 artikelen. Het bedrijf biedt niet alleen standaard concepten, maar ondersteunt ook in maatwerkoplossingen.

   Eigen regie en meer variatie
   Eén van de basisprincipes van het MST is dat de regie bij de patiënt moet liggen. Het voedingsconcept vult daar een belangrijke rol in. In het concept staat de wens van de patiënt centraal. De patiënt kiest zelf met behulp van een tablet wat hij die dag eet. Dit kan bijvoorbeeld één van de dagmenu’s zijn, maar het is ook mogelijk om zelf een maaltijd samen te stellen aan de hand van losse maaltijdcomponenten. Zodoende kan de patiënt elke dag zelf zijn menu samenstellen en eten waar hij op dat moment trek in heeft. Ook kan de patiënt bepalen waar hij eet en wanneer hij eet._SNF0271

   Esther Kool, projectleider bij MST vertelt: ‘De eerste reacties van patiënten op het nieuwe voedingsconcept zijn overweldigend. Patiënten zijn meer dan tevreden en verrast door de kwaliteit van de maaltijden en het niveau van dienstverlening. De feedback die we krijgen gaat echt over kleine details. Het is een concept waar we enorm trots op zijn.’

   Meer flexibiliteit en minder verspilling
   Je verwacht bij een nieuw voedingsconcept met meer keuze en variatie in maaltijden ook meer verspilling. Echter is het tegendeel waar. Voedselverspilling is een probleem voor veel ziekenhuizen. Elke dag is het een komen en gaan van patiënten met afwijkende voedingsvoorkeuren en diëten. Afdelingen moeten veelal een dag van te voren hun maaltijdbestelling doorgeven, terwijl dan nog niet exact duidelijk is hoeveel en welke maaltijden zij de volgende dag nodig hebben. Er worden dus veel maaltijden extra besteld, die vervolgens weer in de prullenbak verdwijnen.

   Met het nieuwe voedingsconcept kunnen patiënten tot een uur voor het uitserveren van de maaltijden hun bestelling doorgeven. Maaltijden worden vervolgens op bestelling geportioneerd en geregenereerd in de afdelingskeuken van het ziekenhuis en vervolgens met speciale transportkarren naar de afdeling gebracht. Huuskes levert een groot deel van de koelverse maaltijdcomponenten voor deze maaltijden. Het hanteren van een aantal vaste maaltijdcomponenten, die in een afdelingskeuken koud geportioneerd worden, zorgt voor flexibiliteit en voorkomt directe verspilling. Een bak gekookte aardappelen die vandaag niet op raakt, kan dus gerust morgen of overmorgen gebruikt worden. Er wordt dus veel minder voedsel weggegooid.

   CuliCart
   Voor het nieuwe voedingsconcept bij MST wordt gebruik gemaakt van CuliCart, dat via Huuskes wordt afgenomen. Dit heeft als groot voordeel voor MST die direct met een ingevuld systeem kon starten. In het systeem staan ook alle diëten verwerkt. Voordeel hiervan is dat patiënten met een bepaald dieet ook alleen maaltijden en producten op zijn of haar tablet te zien krijgen die zij ook daadwerkelijk mogen nuttigen.

   Gedegen implementatietraject
   Petra Kalsbeek, projectmanager bij Huuskes vertelt: ‘Het succes van een nieuw voedingsconcept staat of valt met een gedegen implementatie. Je kunt niet verwachten van medewerkers dat zij zomaar ineens enthousiast aan de slag gaan met een nieuwe werkwijze. Mensen hebben hun werk jarenlang op een bepaalde manier gedaan, dat verander je niet zomaar. Personeel moet overtuigd en in veel gevallen ook bijgeschoold worden. Huuskes heeft veel ervaring in dergelijke trajecten en ondersteunt organisaties met de implementatie van nieuwe voedingsconcepten. Van praktisch meedenken in het ontwerp van een afdelingskeuken, tot introductiepresentaties en gastvrijheidstrainingen voor personeel. We ondersteunen klanten daar waar nodig.’
   Wilt u ook kennismaken met Huuskes & de wereld van ziekenhuizen? Neem telefonisch contact met ons op via 053-4808707 of mail naar . Wilt u meer informatie over Huuskes en MST? Dan kunt u vragen naar Petra Kalsbeek, Projectmanager bij Huuskes.

   _SNF0470 _SNF0194

    

   Nieuwsarchief