Home Nieuws Op bezoek bij… onze aardbeienteler!

   Op bezoek bij… onze aardbeienteler!

   3 augustus 2018

   Zoet, sappig en supergezond: onze zomerkoninkjes! Ook al zijn ze tegenwoordig het hele jaar door verkrijgbaar, aardbeien zijn het lekkerst in de zomer. Aardbeien worden niet voor niets ‘zomerkoninkjes’ genoemd. 

   Hollandse aardbeien uit de polder
   Aardbeien worden in Nederland in de volle grond geteeld van juni tot en met september. Maar buiten deze periode zijn Hollandse aardbeien ook verkrijgbaar, ze komen dan vers uit de kas. Bijvoorbeeld bij Kwekerij Verhage in Luttelgeest vandaan, waar ze sinds 1990 onder het label Polderkoninkjes aardbeien telen én de aardbeien van Huuskes vandaan komen.

        

   Van planten tot plukken
   Na ongeveer drie à vier weken staan de aardbeienplanten in bloei. Dit is de tijd om bijen en hommels in te zetten voor de bestuiving van de bloemen. De trossen waar eerst bloemen en later na de bestuiving aardbeien aan groeien, groeien recht omhoog uit de plant. Om de aardbeien goed te kunnen oogsten, moeten de trossen uit het gewas naar voren worden gehaald. De tros rust op het trosband en zo kunnen de aardbeien na zes weken, wanneer ze mooi rood en rijp zijn, geplukt worden. Een aardbeiplant heeft gemiddeld twee trossen aardbeien die na elkaar bloeien. De eerste aardbeien van een tros zijn groot en verder in het seizoen worden ze steeds kleiner. Het plukken kan beginnen!

    

   Telen onder glas
   Om zoveel mogelijk lekkere en kwalitatief hoogwaardige aardbeien te krijgen, zorgt de teler er voor dat de aardbeien het goed naar hun zin hebben. Ze groeien het best bij een temperatuur niet hoger dan 22 graden. Wordt het warmer, dan gaan automatisch de ramen van de kas open. Op het dak van de kas zit een sensor die meet hoe sterk de zon schijnt. En hoe sterker de zon schijnt, hoe meer water de planten nodig hebben. Water krijgen ze door een druppelsysteem.

   Kwekerij Verhage gebruikt het ras Elsanta, omdat dit ras gezonde lekkere en stevige aardbeien geeft. Hommels zorgen voor een milieuvriendelijke bestuiving van de vele aardbeienplanten.

    

    

    

    

   Nieuwsarchief