Home Nieuws Indonesische gerechten van Rumah Kita – nu bij ons verkrijgbaar!

   Indonesische gerechten van Rumah Kita – nu bij ons verkrijgbaar!

   9 november 2018

   Eten en gastvrijheid zijn belangrijke sleutelbegrippen in het dagelijks leven van verpleeghuisbewoners. Maar wat als je kostbare decentrale keukens hebt en een voedingsconcept dat niet aansluit bij de wensen van de bewoners? We blikken terug naar 2013 en kijken naar de situatie in verpleeghuis Rumah Kita in Wageningen. Een situatie die om verbetering vroeg vond Zinzia Zorggroep, de zorgorganisatie waar Rumah Kita onderdeel van uitmaakt. Reden om strategisch facilitair verbinder Pieter van der Wal in te schakelen om deze verandering in te zetten en een uniek en kwalitatief aanbod rond eten, drinken en gastvrijheid voor de bewoners te realiseren. Zonder dat dit leidde tot hogere kosten.

   Marcel Artz (links) & Pieter van der Wal (rechts)

   Metamorfose anno 2018
   Samen met Marcel Artz, teamleider van de keuken van Rumah Kita, is er besloten om het voedingsconcept volledig aan te passen. “Er waren drie keukens die circa 550 maaltijden per dag voor de bewoners van vijf verschillende locaties bereidden, maar er werd niet genoeg samengewerkt en de kosten waren erg hoog”, vertelt Pieter. We besloten om minder zelf te koken en om  kookprocessen te bundelen. “De Hollandse maaltijden hebben we uitbesteedt bij Huuskes,” vertelt Marcel Artz. “En de 160 Indisch en Molukse bewoners van locatie Rumah Kita wilden graag de Indonesische specialiteiten vaker op de menukaart terugzien. Daar wilden we recht aan doen.”

   Continue verbeteren 
   Door de Hollandse maaltijden grotendeels extern in te kopen, kon de focus volledig op de Indonesische maaltijden worden gelegd. Op het maken van authentieke (Indische) gerechten met een hoge kwaliteit, die meerdere keren per jaar getest worden door de menucommissie bestaande uit vier kritische bewoners, een restaurantmedewerker en een chefkok. Marcel: “Binnen de Indisch Molukse cultuur is eten en drinken heel belangrijk. Iedereen heeft zijn eigen smaak en gebruiken. Dat kan verschillen per regio van herkomst van onze bewoners. We werken er continu aan om de smaken van onze gerechten zo veel als mogelijk overeen te laten komen met die gerechten die onze bewoners van vroeger kennen.”

   Maar afgelopen jaren is er ook geïnvesteerd in andere onderdelen van het facilitair bedrijf. Had de entree van het verpleeghuis in 2013 nog de gelijkenis van een wat zakelijke receptie, dan roept de binnenkomst nu een warm welkom op. De sfeer en uitstraling van een grand café, met winkel, ademt ontmoeting en gezelligheid uit voor bezoekers en bewoners. “Het gaat om de beleving van gastvrijheid, lekker eten en drinken en een schone omgeving staan daarbij bovenaan als criteria”, vertelt Pieter. “Een goede kop koffie kunnen drinken en ook eens die maaltijd proeven waar oma het altijd over heeft, dat moest toch mogelijk zijn?”. Pieter hanteert die criteria met durf. Door anders te kijken naar facilitaire processen in een zorgorganisatie. Als bijvoorbeeld het eten zó goed is dat je het ook kunt verkopen aan externe klanten, waarom zou je dat dan niet doen?

   Win-winsituatie
   “De vraag naar onze maaltijden bleef groeien, steeds meer mensen hadden gehoord over het lekkere eten van Rumah Kita”, vertelt Marcel. “Zo is onze kleine catering- en lunchaanbod voor familie uitgegroeid tot verzorgde vergaderingen en evenementen voor bedrijven. Daarbij verkopen wij in de winkels op onze locaties iedere dag verse maaltijden.” Pieter vult aan: “Ook is het nu mogelijk om een (vergader)ruimte te huren in Rumah Kita die volledig verzorgd is.” De kwaliteit van maaltijden en catering slaan aan bij bewoners, bezoekers en externe partijen. Het extra geld dat we hiermee verdienen kunnen we weer investeren in onze locaties en helpt bij het realiseren van weer nieuwe initiatieven. Zo is dit jaar de ISO 22000 certificering behaald. Hiermee voldoet Rumah Kita aan de strengste eisen op het gebied van eten & drinken en zijn alle voedingsveiligheidsprocessen geborgd, uniek voor een zorginstelling in Nederland.

   Indische gerechten van Rumah Kita via Huuskes te koop
   Huuskes levert niet alleen de Hollandse maaltijden aan Zinzia Zorggroep, maar is ook nauw betrokken bij de Indonesische gerechten. Het levert verse ingrediënten en zorgde voor een uitbreiding van onder andere het assortiment specerijen. Na een intensief samenwerkingstraject met Zinzia Zorggroep hebben we gekeken of het mogelijk is om de Indonesische gerechten die Zinzia maakt, in het assortiment op te nemen. En dat is gelukt! Vanaf november 2018 is het voor alle klanten van Huuskes mogelijk om de authentieke Indonesische gerechten uit de keuken van Rumah Kita te proeven! Pieter: “Huuskes begrijpt waar wij naar toe willen en ondersteund deze. We kijken uit naar deze samenwerking. Er zijn 35 producten opgenomen in hun assortiment, maar dat kunnen er natuurlijk altijd meer worden!”

    

   Nieuwsarchief