Home Nieuws De WZH Parade was weer één groot feest!

   De WZH Parade was weer één groot feest!

   5 februari 2018

   WoonZorgcentra Haaglanden (WZH) behoort met 12 woonzorgcentra, thuiszorg en meerdere woonzorgprojecten tot de grotere aanbieders van ouderenzorg in de regio Haaglanden. De woonzorgcentra zijn opgezet volgens het concept kleinschalig wonen, zodat cliënten zoveel mogelijk kunnen blijven leven zoals ze altijd gewend waren.

   WZH ziet het als een belangrijke taak om een bezielende omgeving te creëren waarin de cliënten zich thuis voelen. De organisatie zoekt dan ook continu naar mogelijkheden om dat gevoel op de locaties te ondersteunen. Zo kreeg Leo Koster, van huis uit horecaman en nu adviseur Eten & Drinken bij WZH, het verzoek om vanuit zijn perspectief eens na te denken over vernieuwende activiteiten in dit verband. Het was de aanzet tot een uniek initiatief dat inmiddels een jaarlijks fenomeen is geworden: de WZH Parade.

    

   Rondreizend circus
   De WZH Parade is een soort rondreizend circus dat in de weekenden voor de zomervakantie langs alle WZH-locaties trekt met een dagvullend programma, zo legt Leo uit: “In die tijd van het jaar zijn de dagen langer en heb je meer kans op mooi weer. We kiezen bewust voor de weekenden om het voor de familie van de bewoners zo makkelijk mogelijk te maken om er ook bij te zijn. Samen met leveranciers, onze eigen medewerkers Eten & Drinken van verschillende locaties en vrijwilligers maken we er overal een echte feestdag van. Er treedt een artiest op die voor onze bewoners herkenbaar is; iemand die het verleden doet herleven en mensen ontroert. Het gebeurt vaak dat bewoners, ook al zijn ze al jaren dementerend, bij het horen van zo’n liedje van vroeger helemaal opleven, gaan dansen zelfs. Dat is emotioneel, dat doet je wat. Rond de optredens organiseren we van alles in het teken van eten en drinken, met allerlei verschillende kraampjes. Ook daarmee proberen we de link te leggen met het verleden. We zijn inmiddels toe aan de vijfde editie van de Parade en we proberen het nog elk jaar beter te doen.” Tot de artiesten die optraden op de WZH Parade behoren bekende sterren als Ronnie Tober, Willeke Alberti en Anneke Grönloh. “En het mooie is, de artiesten laten merken dat ze het zelf ook bijzonder vinden. Ze doen het heel graag.”

   Huuskes denkt mee
   Bij de organisatie van de WZH Parade spelen leveranciers als Huuskes een belangrijke rol, aldus Leo: “Samen bekijken we vooraf wat we voor elkaar kunnen betekenen. De ene leverancier steunt ons met goederen, de andere met dienstverlening en weer een ander met sponsoring. Bij Huuskes is het een combinatie van die drie en dat werkt uitstekend. We kennen Huuskes ook al jaren. Hun dienstverlening gaat heel ver, met hun vrachtwagens komen ze letterlijk overal bij ons. Met onze accountmanager bij Huuskes kan ik lezen en schrijven en dat is onmisbaar, ook gezien de verschillen in couleur locale tussen onze locaties. We voeren niet alleen zakelijk goede gesprekken, ik ervaar ook veel warmte. Bovendien denkt Huuskes goed mee over producten en doelgroepen. Hun inzet is echt maximaal.”

   De zorg van straks
   De ontwikkelingen die zich momenteel voordoen in de zorg hebben ook voor WZH consequenties. “Het bejaardenhuis van vroeger heeft zijn tijd gehad. Ik vind dat bewoners van een instelling dezelfde gastvrijheid verdienen die we in de horeca allemaal zo gewoon vinden. Dat zal nog wel een flinke omslag vergen. Gastvrijheid is niet alleen een aangeboren passie, het is ook iets waar je in deze tijd heel bewust werk van moet maken. De zorg moet ook op dit vlak meer toekomstbestendig worden, bijvoorbeeld door de restaurants te moderniseren en bewoners in staat te stellen hun maaltijd pas te kiezen als ze aan tafel zitten. Een leverancier als Huuskes kan daarin een cruciale rol spelen, ook door de markt goed in de gaten te houden en op basis daarvan aanbevelingen te doen. Tot nu toe doen ze dat heel goed.”

   Eyeopener
   Leo Koster is van huis uit een horecaman, maar in de loop der jaren heeft de zorg zijn hart gestolen. “In de horeca is het vooral keihard werken en doen wat je gevraagd wordt. De zorg is veel meer een sociale wereld van verbinden en dingen samen doen. Dat was voor mij echt een eyeopener, ik vind het een van de mooiste dingen van deze sector, en van WZH in het bijzonder. Dit is een open organisatie die gaat voor de bewoners. Er werken mensen met passie en er is veel ruimte om je te ontwikkelen en samen vooruit te denken. Dat maakt het werken hier heel speciaal.”

   Meer lezen? Vraag gratis het Huuskes Magazine aan! 

   Nieuwsarchief