De nieuwe productlijn Veggies & Meat is ontwikkeld door onze afdeling Productontwikkeling. Deze afdeling is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en optimalisatie van alle recepturen en productieprocessen bij Huuskes. Dat is een uitdagende klus. Huuskes heeft een eigen productie met meer dan 1000 medewerkers en meer dan 10.000 eigen recepturen. Daarbij verandert de behoefte van klanten continu. Tijd om eens in gesprek te gaan met manager Productontwikkeling John Dobbelaar en product- en procestechnoloog Mark.

Het team productontwikkeling
Het team zorgt ervoor dat een creatief idee wordt omgezet naar een tastbaar eindproduct dat past binnen de processen van Huuskes. Het team bestaat uit experts gespecialiseerd op verschillende gebieden. John vertelt: “We hebben een mooie mix van productontwikkelaars gespecialiseerd in product en proces, maar ook op culinair vlak. Onze producten moeten voldoen aan bepaalde richtlijnen bijvoorbeeld de richtlijnen goede voeding.
En omdat wij bij Huuskes alles zelf produceren, moet er bij het ontwikkelen van nieuwe producten altijd rekening worden gehouden met het technologische aspect van het proces. We kunnen wel iets heel moois bedenken, maar als dit niet uitvoerbaar is door de productie, dan kan het nieuwe idee niet worden gerealiseerd. Daarnaast moeten we ook met het culinaire aspect rekening houden, want onderdelen als smaak en textuur zijn ook van groot belang.”

Meer dan 10.000 recepturen
Naast het ontwikkelen van nieuwe producten, is Productontwikkeling verantwoordelijk voor het verbeteren van het huidige assortiment van Huuskes. “We blijven kritisch en kijken altijd naar verbeterpunten” vertelt Mark. “En omdat wij meer dan 10.000 eigen recepturen hebben, behoort het beheer hiervan ook tot onze dagelijkse taken. Elke dag krijgen wij diverse aanvragen binnen om recepturen aan te passen en regelmatig is het ook nodig dat ze aangepast moeten worden. Als bijvoorbeeld de kerriepoeder niet meer leverbaar is, moeten wij snel schakelen. Dit product kan in verschillende recepturen zitten.
We gaan vervolgens met een team – samen met de afdeling inkoop & kwaliteit - op zoek naar een alternatief dat past binnen de productspecificatie, voedingswaarde, verpakking en de verwerkbaarheid. Na een aantal testen kunnen we de receptuur aanpassen in ons digitaal systeem.”

Trends & ontwikkelingen
Naast dat Productontwikkeling zich bezighoudt met interne processen, is het team ook continu bezig met trends en ontwikkelingen in de (zorg)markt. John: “We houden de trends goed in de gaten, bezoeken diverse beurzen en luisteren goed naar onze klanten als ze bij ons op bezoek zijn.” Mark vult aan: “Opvallend is bijvoorbeeld de toenemende vraag naar vleesvervangers en eiwitrijke producten. Steeds meer mensen vinden het belangrijk om af te en toe wat minder vlees te eten. Het is dus belangrijk dat onze producten mee veranderen. Een mooi voorbeeld is de Veggies & Meat lijn.
Mark vertelt: “In 2021 hebben we de champignon-runderbal gelanceerd. Voor dit product hebben we 30% van het vlees vervangen door champignons. Het werd ontzettend goed ontvangen door onze klanten. De reacties waren lovend.
Maar omdat we zien dat steeds meer mensen minder vlees willen eten en meer groente, zijn we de grens gaan opzoeken en producten gaan testen met 50% minder vlees. Uiteraard rekening houdend met smaak en structuur in combinatie met de voedingswaarden.”
“Het idee is tevens ontstaan tijdens een bezoek aan een vakbeurs in België. We maakten hier kennis met een leverancier die verantwoordelijk is voor de restverwerking van champignons. De structuur hiervan leek heel erg op de structuur van echt rundvlees. We hebben dit idee eigen gemaakt en vertaald naar onze eigen productieprocessen.”

De ontwikkeling van Veggies & Meat
De ontwikkeling van Veggies & Meat heeft circa een jaar geduurd. “Het is een complex proces, zeker wanneer er veel regels en kaders zijn op het gebied van voedingswaarden” vertelt Mark. “Eén van de grootste uitdagingen was om de juiste combinatie te vinden met het juiste eiwitgehalte en de juiste structuur. Eiwitten zijn natuurlijk een essentieel onderdeel van een maaltijd. We wilden geen gebruik maken van kunstmatige eiwitverrijking, maar juist werken met producten die van nature veel eiwitten hebben. Zo hebben we bijvoorbeeld gekozen voor erwten, bloemkool en kaas.”
John vult aan: “Tevens hebben we gekeken of de producten toepasbaar zijn in de diverse concepten van Huuskes. Kunnen we ze bijvoorbeeld toevoegen aan onze vriesverse maaltijden zonder dat ze hun structuur verliezen. Verder moesten ze natuurlijk heel smaakvol zijn en er aantrekkelijk uitzien.”
Testen, testen, testen…
In onze eigen keuken zijn we kleinschalig gaan testen. Ook andere afdelingen, waaronder onze kwaliteitsafdeling, marketing en verkoop, hier bij betrokken. Er wordt onder andere gekeken naar smaak, portiegrootte en diverse regenereermethodieken.”