NL LOGIN Arrow right
U gebruikt een verouderde browser. Gebruik Google Chrome of Mozilla Firefox om uw ervaring te verbeteren.

Een gezond voedingsaanbod: van 3 naar 6 maaltijden

14-6-2022
Nieuws
Kleinschalige zorg
Grootkeukens en zorgrestaurants
Ziekenhuizen

Steeds meer ziekenhuizen en zorginstellingen herzien hun voedingsconcept. Ze doen afstand van drie hoofdmaaltijden op een dag en kiezen in plaats daarvan vaker voor zes kleinere, maar voedzame maaltijden per dag. Dat deze verschuiving plaats vindt komt mede door het Nationaal Preventie Akkoord, een akkoord dat gezonde voeding in de gezondheidszorg onder de aandacht moet brengen.

Paragraph image

Beter voor patiënten en cliënten

Het komt regelmatig voor dat patiënten of cliënten niet aan de dagelijkse voedingsbehoefte komen. Dit komt vaak omdat de eetlust sterk is verminderd. Door van drie hoofdmaaltijden naar zes kleinere maaltijden per dag per dag te gaan krijgt de patiënt of cliënt kleinere porties, die ze vaak makkelijker tot zich kunnen nemen. “Dat ze aan hun dagelijkse voedingsbehoefte voldoen draagt bij aan een sneller herstel en bevordert de totale voedingsinname. Zo komen patiënten en cliënten beter de dag door.” Vertelt Niels Wassink, accountmanager Cure bij Huuskes. 

Meer eiwitten, minder zout

Een belangrijke eigenschap van de kleinere maaltijden is dat ze niet onderdoen aan de energie of eiwitten van een hoofdmaaltijd. Onmisbare elementen in een maaltijd voor de cliënten en patiënten van ziekenhuizen en zorginstellingen. Om ziekenhuizen en zorginstellingen te helpen heeft Huuskes een hand-out ontwikkeld waar meerdere eiwitrijke tussendoortjes in staan. Milou Veldhuis, projectmanager diëtetiek bij Huuskes, heeft de recepten hiervoor bedacht en getoetst. “Alle tussendoortjes hebben minimaal 5 gram eiwit, minimaal 150 kcal en bevatten veelal niet meer dan 0,5 gram zout.” Hiermee voldoen de maaltijden aan alle richtlijnen voor een gezond tussendoortjes van ‘Goede Zorg Proef Je’. ‘Goede Zorg Proef Je’ is een initiatief waar ziekenhuizen en andere zorginstellingen bij kunnen aansluiten waar ervaringen, kennis en best practices van vooroplopende ziekenhuizen op het gebied van maaltijdservices en een gezonder voedingsaanbod gedeeld worden.

Paragraph image

Vraag de hand-out aan

Wil je inspiratie op doen om gezonde kleinere maaltijden te serveren op jouw afdeling? Vraag dan de hand-out met eiwitrijke tussenoortjes aan bij jouw accountmanager of download hem in de Huuskes Shop.