NL LOGIN Arrow right
U gebruikt een verouderde browser. Gebruik Google Chrome of Mozilla Firefox om uw ervaring te verbeteren.

Geslaagde inspiratiemiddag over IDDSI

24-4-2023
Nieuws
Kleinschalige zorg
Grootkeukens en zorgrestaurants
Ziekenhuizen

Kennis delen, inspiratie opdoen en samen ontwikkelen. Dat waren de doelen van de inspiratiemiddag van Huuskes over dieetvoeding en voeding met gewijzigde consistenties. Diëtisten, logopedisten en andere (zorg)specialisten zijn hier vaak dagelijks mee bezig. Zo zijn er veel ontwikkelingen rondom maaltijden die voldoen aan de IDDSI richtlijnen. Maar wat is IDDSI nu eigenlijk? En wat doet Huuskes ermee? We blikken terug op een succesvolle middag met verrassende uitkomsten.

Donderdag 13 april mochten wij een grote groep zorgspecialisten op ons hoofdkantoor in Enschede verwelkomen voor een middag om samen ervaringen uit te wisselen, inspiratie op te doen en vooral om samen nieuwe ontwikkelingen op het gebied van eten en drinken te delen en creëren. Het onderwerp dit keer was dieetvoeding en voeding met gewijzigde consistenties. De aanwezigen - ruim 30 medewerkers van zorgorganisaties die aangesloten zijn bij Stichting Lucrum - hebben vanuit hun rol als logopediste of diëtiste hier veel te maken.

Paragraph image

IDDSI

Na de inloop met koffie en thee startten we de dag met een rondleiding door de productie van Huuskes. We vinden het belangrijk dat men ziet waar het eten vandaan komt en hoe het wordt bereidt.



Diëtist Annet Hofman van Nestlé Nutrition Healtcare kwam vervolgens een uitgebreide toelichting gegeven over IDDSI, ofwel het International Dysphagia Diet Standardisation Initiative. IDDSI wordt momenteel geïmplementeerd als nieuwe internationale standaard voor consistentie van voeding en dranken. We praten niet meer over eten op ‘vladikte’ of over ‘zachte voeding’. Elk product heeft voortaan een standaard IDDSI-level, dat aangeeft wat de dikte is. De score loopt van nul tot zeven – van dun vloeibaar tot normaal.

Paragraph image

Verrassende inzichten

Een belangrijk onderdeel van deze inspiratiesessie was ook de vraag van de zorgspecialisten. Hoe kan Huuskes het aanbod gemalen en glad gebonden voeding nog beter maken, waar is behoefte aan en met welke ontwikkelingen moeten (samen) aan de slag. Harrian van den Akker, projectmanager bij Huuskes, gaf een presentatie over het aanbod van dieet & allergenenvoeding van Huuskes en startte de dialoog. Dit gaf ons verrassende uitkomsten en nieuwe ideeën om ons aanbod nog verder te ontwikkelen en beter aan te laten sluiten op de behoefte van onze klanten.