NL LOGIN Arrow right
U gebruikt een verouderde browser. Gebruik Google Chrome of Mozilla Firefox om uw ervaring te verbeteren.

Kijkje in de diepvries van Huuskes

27-6-2023
Nieuws
Kleinschalige zorg
Grootkeukens en zorgrestaurants
Ziekenhuizen

Als de deur van de opslag openzwaait, komt de vrieskou je tegemoet. Het klinkt als een winters tafereel, maar bij de diepvriesafdeling van Huuskes is dit 365 dagen per jaar de realiteit. Meer dan 2000 artikelen liggen hier bij - 20°C te wachten om uitgeleverd te worden. Hoe zorgt Huuskes ervoor dat de diepvriesartikelen ook bevroren aankomen? Tijd om onze dikke jas aan te trekken en deze kou in te gaan!

Paragraph image
Het koudste plekje van Huuskes

Met een orderpicktruck rijdt een medewerker rond om orders te verzamelen. Omdat het zo koud is, draagt hij diverse beschermingsmiddelen zoals een dikke jas met daaronder een thermojas, een speciale diepvriesbroek, bontgevoerde schoenen, een muts en handschoenen. Daarnaast is een belangrijk onderdeel van zijn outfit een headset. Via deze headset hoort hij waar hij naartoe moet om de juiste artikelen te vinden. Eenmaal bij het artikel bevestigt hij dat hij het product heeft gevonden door de laatste twee cijfers van de barcode hardop te zeggen. Zo registreert het systeem automatisch dat het product is gepickt. De medewerkers houden dus de handen vrij en hoeven niet steeds op een scherm te kijken. Vervolgens rijdt hij naar de andere gang om het volgende product te picken en de bestelling compleet te maken. 

 

Hier, op de diepvriesafdeling van Huuskes, worden deze dinsdagochtend alle bestellingen gepickt die klanten van Huuskes hebben besteld. In een grote opslag van 4000 vierkante meter – dat is bijna één voetbalveld - en 13 meter hoog staat een ruim en veelzijdig aanbod aan diepvriesproducten gestald. “We hebben verschillende soorten artikelen zoals ijsjes, onze eigen mini-maaltijden Petit Chef en diverse snacks. Met een enthousiast team zorgen we er elke dag voor dat de bestellingen verzendklaar worden gemaakt om vervoerd te kunnen worden naar de klant”, vertelt Eric Huuskes, teamleider diepvriesafdeling. “Er is een goede werksfeer en we zijn een hecht team. Een aantal medewerkers werken er al jaren. Zo werkt Frank al 24 jaar bij ons, Colin 9 jaar, Jordi 8 jaar en Bart 6 jaar. We gaan pas naar huis als alle orders zijn verwerkt. Dat maakt het teamgevoel ook groter. Het geeft voldoening om met z’n allen aan het einde van de dag een goed eindresultaat neer te zetten.”

 

“Wist je dat Huuskes over een assortiment van 2000 verschillende diepvriesproducten beschikt? In de diepvries liggen in totaal bijna 400.000 producten.”
Eric Huuskes
Paragraph image
Een koele baan

Een werkdag in de diepvries begint om 06:00 uur of om 08:00 uur en om de twee uur is er pauze. Tijd om even op te warmen in het warmtehok of met een kopje koffie. Eric: “Tevens hebben we speciale voeten- en handenwarmers, deze zorgen dat binnen no time je het weer warm hebt.” 


Al staan de medewerkers niet de hele dag in de diepvries. Er zijn ook andere werkzaamheden zoals het laden en lossen van de inkomende en uitgaande goederen en de controle ervan. Deze producten worden eerst gecontroleerd met een infraroodthermometer voordat ze in de vriezer worden gezet. Alle producten moeten namelijk minimaal -15°C zijn. 

“Wist je dat producten die tegen de datum aan zitten naar de Voedselbank Enschede-Haaksbergen gaan?”
Eric Huuskes
Paragraph image
Shockfreezer

De diepvriesafdeling beschikt ook over een shockfreezer. Deze wordt gebruikt om verse maaltijden en mini-maaltijden zo snel mogelijk tot in de kern te bevriezen. Een shockfreezer koelt producten binnen enkele uren af tot -30 °C, door met hoge snelheid zeer koude lucht over het voedsel te blazen. Het voordeel van dit snelle proces is dat er nauwelijks ijskristallen ontstaan. En hoe minder ijskristallen, hoe minder de cellen in het voedsel beschadigd raken en hoe hoger de kwaliteit.