Van 7 t/m 13 september 2021 is de Verspillingsvrije Week, een initiatief van Stichting Samen Tegen Voedselverspilling. De afgelopen jaren gaan steeds meer (zorg)organisaties aan de slag met het terugdringen van voedselverspilling. Hoewel er al succesvolle projecten plaatsvinden die verspilling verminderen, is er nog een flinke winst te behalen. Jaarlijks belandt ongeveer 40% van al het ingekochte eten en drinken in de vuilnisbak. Wij geven je een aantal praktische tips hoe je als (zorg)organisatie er voor kunt zorgen om minder voedsel te verspillen.

Slim bestellen
1. Maak een goede planning
Veel voedselverspilling wordt veroorzaakt omdat er simpelweg teveel wordt besteld. Maak daarom voordat je eten en drinken gaat bestellen een goede planning. Schrijf op wat je deze week gaat eten en wie er mee-eten op welke dagen. Maak geen (in)schattingen, want het is gebleken dat er dan teveel wordt besteld, met meer voedselverspilling als gevolg. Veel zorgorganisaties slaan grote voorraden in om te voorkomen dat ze ooit voedingsmiddelen tekort komen. Dit is uiteraard een mooi streven, maar probeer altijd naar de juiste balans te zoeken.
2. Bepaal hoeveelheden
Schrijf op wat je nodig hebt en noteer dit op een boodschappenlijstje. Bijvoorbeeld 400 gram rodekool of twee kilo aardappelen. Als je van alle producten opschrijft hoeveel je nodig hebt, bestel je minder snel te veel.
3. Check je voorraad
Check voor je gaat eten en drinken gaat bestellen de voorraad in de koelkast, vriezer en voorraadkast en schrijf het op. Je koopt dan minder snel te veel.

Slim bereiden & serveren
4. Kook op maat
Wanneer je vers kookt is het belangrijk om eerst te bepalen hoeveel je precies nodig hebt van elk product. Een keukenweegschaal kan handig zijn om af te wegen hoeveel je in de pan moet doen. Alleen bij producten zoals pasta en rijst kan dit lastig zijn, omdat deze producten uitzetten tijdens het koken. Het Eetmaatje van het Voedingscentrum is dan een goed hulpmiddel om de juiste portie te bepalen.
Bij het regenereren van maaltijden is het belangrijk dat je van te voren nadenkt over het aantal maaltijden dat moeten worden geregenereerd. Een maaltijd die geregenereerd is, maar niet wordt opgegeten, moet worden weggegooid. Zijn er cliënten met weinig eetlust of willen ze eten op een ander tijdstip? Zet dan een maaltijd apart.
5. Wees creatief met restjes
Maak een gerecht met ingrediënten uit je koelkast, vriezer of voorraadkast die als eerste op moeten. Soepen zijn bijvoorbeeld prima te maken met restjes. Kook het allemaal in een pan en pureer het geheel met een staafmixer of in een blender.
6. Meten is weten
Een effectieve manier om minder voedsel te verspillen is door te meten hoeveel je weggooit. Huuskes helpt haar klanten met de Huuskes Voedselverspillingsmeter: een praktisch stappenplan waarbij onder begeleiding van een projectmanager van Huuskes samen met een organisatie de voedselverspilling in kaart wordt gebracht. Neem voor meer informatie contact op met de accountmanager van Huuskes.
Slim bewaren
7. Let op de houdbaarheid
Het is belangrijk om goed te letten op de houdbaarheid van producten. Bij verpakte producten staat altijd een houdbaarheidsdatum op de verpakking. Dit kan een THT-datum zijn (Ten minste Houdbaar Tot) of een TGT-datum (Te Gebruiken Tot) zijn. Controleer daarom regelmatig je koelkast en vriezer.
8. Bewaar op de juiste plek
Tevens is het belangrijk om eten en drinken op de juiste plek en bij de juiste temperatuur te bewaren. Hierdoor blijft het langer goed, waardoor je minder snel iets weg hoeft te gooien. Kijk daarom goed naar de juiste bewaarplek voor het eten en drinken, de koelkast, vriezer of voorraadkast. Tip: zet restjes eten en aangebroken verpakkingen op een vaste plek in je koelkast. Zo zie je in één oogopslag wat als eerste op moet.
9. Opslaan volgens het FIFO-systeem
Eten en drinken moet je altijd opslaan en gebruiken volgens het FIFO-systeem. Dit systeem staat voor First In, First Out. Dat betekent dat de producten die het eerst zijn geleverd, ook het eerst gebruikt moeten worden.