We eten volgens het Voedingscentrum in Nederland gemiddeld meer vlees dan we eigenlijk zouden moeten eten. Een goed startpunt om minder vlees te eten is de Nationale Week Zonder Vlees, die maandag 7 maart 2022 begint. Huuskes heeft speciaal voor deze week een vegetarisch menu samengesteld. Maar eerst leggen we je uit waarom het zo belangrijk is om minder vlees te eten en hoe je dit in de praktijk kunt toepassen.
Vlees bevat allerlei nuttige voedingsstoffen, zoals ijzer, eiwitten en B-vitaminen en past dus in een goed voedingspatroon. Maar als je te veel vlees eet, dan kan dit juist slecht zijn voor je gezondheid. Je hebt dan een verhoogd risico op een beroerte, diabetes, long- en darmkanker. Daarom adviseert het Voedingscentrum om niet meer dan 500 gram vlees per week te eten, waarvan maximaal 300 gram rood vlees.
Klimaat & dierenwelzijn
Minder vlees eten is naast dat het goed is voor je gezondheid ook voor het klimaat en het dierenwelzijn een goed idee. Voedsel is verantwoordelijk voor 20 tot 35 procent van de uitstoot van alle broeikasgassen. Meer dan de helft daarvan komt van vlees en zuivel. Vlees heeft zoveel impact op het milieu omdat er veel land, water en voer nodig is voor het houden van vee. Veevoer moet ook weer worden verbouwd en vervoerd. Daarnaast zorgen dieren voor veel uitstoot van broeikasgassen door boeren en mest. Minder vlees eten levert dus al snel veel milieuwinst op. Door bijvoorbeeld per week 100 gram minder vlees te eten, verlaag je de broeikasgassenuitstoot van je voedingspatroon al met vijf tot tien procent.
Voldoende voedingsstoffen
Is vegetarisch eten wel voedzaam genoeg? Krijg je door vegetarisch eten geen B12- en ijzertekort? En hoe kom je dan aan je eiwitten? Dat zijn een van de eerste vragen die bij veel mensen opkomt als ze denken aan vegetarisch of minder vlees eten. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven die je lichaam geven wat je nodig hebt. Tevens is het belangrijk om te zorgen voor voldoende afwisseling. Zo krijg je de juiste voedingsstoffen binnen en eet je veelzijdig.

Vlees vervangen in de praktijk
Wanneer je minder vlees eet, is het belangrijk dat je voedingsmiddelen eet waar veel ijzer, B-vitamines en eiwitten inzitten. In de praktijk worden deze voedingsmiddelen ook wel vleesvervangers of vegetarische keuzes genoemd. Dit zijn onder andere:
1. Kant-en-klare vleesvervangers
Het makkelijkst is om te beginnen met kant-en-klare vleesvervangers. Deze kan je heel makkelijk gebruiken in de gerechten die je al kent door het vlees 1-op-1 te vervangen. Veel zijn gemaakt van soja, omdat het rijk is aan eiwit en onverzadigd vet en daarnaast ook vitamine B1 en ijzer bevat. Huuskes heeft een ruim assortiment kant-en-klare vleesvervangers, zoals de vegetarische balletjes in tomatensalsa of satésaus en quornstukjes in tomaat-basilicumsaus. We hebben onze vleesvervangers gebundeld in een themalijst in de Huuskes shop.
2. Peulvruchten
Peulvruchten zijn verschillende soorten bonen zoals witte bonen, kidneybonen en kapucijners maar ook kikkererwten, linzen en erwten behoren tot de peulvruchten. Om 100 gram vlees te vervangen, moet je 135 gram (gare) peulvruchten eten.
3. Noten, pitten en zaden
Pinda's, amandelen, pistachenoten en cashewnoten bevatten de meeste eiwitten en zijn uitstekende vleesvervangers. Om 100 gram vlees te vervangen eet je 25 gram ongezouten noten, pinda’s of pitten.
4. Paddenstoelen
Paddenstoelen hebben een goede structuur die ook wel te vergelijken is met die van vlees. Voeg nog wel een ijzerrijke groente aan je maaltijd toe om al je benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen, want paddenstoelen bevatten niet genoeg ijzer om een volwaardige vleesvervanger genoemd te mogen worden.
5. Eieren
Eieren zijn niet alleen een bron van eiwit, maar bevatten ze ook ijzer, vitamine B2, vitamine A én vitamine B12. Het zijn dus goede vleesvervangers. Om 100 gram vlees te vervangen kun je twee eieren gebruiken.

Vegetarisch eten met Huuskes
Speciaal voor de Nationale Week Zonder Vlees heeft Huuskes een vegetarisch weekmenu samengesteld. Dit menu is hieronder te downloaden en ook eenvoudig te bestellen in de maaltijdmodules in de Huuskes shop en Eten & Zo.

Over De Nationale Week Zonder Vlees… & zuivel!
De Nationale Week Zonder Vlees is het bekendste Nederlandse initiatief om de vleesconsumptie te verminderen. Initiatiefnemer Isabel Boerdam heeft als doel om, samen met een collectief van bedrijven in de voedingsindustrie, een wezenlijke bijdrage te leveren aan de uitdagende klimaatdoelstellingen. De huidige vleesconsumptie heeft immers een directe relatie met de overmatige CO2-uitstoot, en is – in tegenstelling tot duurzame oplossingen zoals zonnepanelen en elektrische auto’s – zonder grote investering en zonder concessies vandaag nog aan te pakken.
Wanneer je als volwassene één week geen vlees eet, bespaar je al 101 liter water, 79 kilometer autorijden en 770 gram dierenvlees.
Nu ook zonder zuivel
De jaarlijks terugkerende campagne vraagt deze editie ook aandacht voor de impact van zuivel op het klimaat en daagt deelnemers uit om niet alleen vlees maar ook zuivel een week te laten staan. Als je naast vlees ook zuivel laat staan, bespaar je maar liefst 150 liter water, 121 kilometer autorijden, 770 gram dierenvlees en 2,4 kilo zuivel.
Bronnen: Voedingscentrum & www.weekzondervlees.nl