De Zesde editie van de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel is dit jaar van 6 tot en met 12 maart. Het doel van de campagne is om heel Nederland te inspireren een week zonder vlees en zuivel te eten. Doet jouw organisatie ook mee?

Vegetarisch weekmenu
Speciaal voor de Nationale Week Zonder Vlees hebben we een vegetarisch weekmenu samengesteld.
Dit menu is hieronder te downloaden en ook eenvoudig te bestellen in de maaltijdmodules in de Huuskes shop en Eten & Zo. Probeer bijvoorbeeld eens onze nasi kuning met wokreepjes en een Oosterse groentemix of een pitabroodje met Griekse roerbakschotel en slamix.

Waarom minder vlees eten?
We eten in Nederland gemiddeld 770 gram vlees per week, terwijl we volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum niet meer dan 500 gram vlees in een week zouden moeten eten. Onze vleesconsumptie is dus hoog.
Vaker een dagje geen vlees eten heeft een positieve impact op onze gezondheid. Door vlees vaker te vervangen door peulvruchten en noten verlaag je het risico op verschillende ziekten. Het eten van veel bewerkt en rood vlees hangt bijvoorbeeld samen met een hoger risico op een beroerte, diabetes type 2, darmkanker en longkanker.
De impact op het milieu
Vaker een dagje geen vlees, vis en zuivel eten is een kleine moeite maar heeft een enorm positieve impact op mens, dier en milieu. Door geen vlees en zuivel te consumeren tijdens de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel verlaag je de milieudruk van je voeding. Je bespaart bijvoorbeeld op watergebruik en de uitstoot van broeikasgassen die bijdragen aan klimaatverandering. Iedereen die het volhoudt om gedurende één week geen vlees en zuivel te eten, bespaart maar liefst…
- 193 liter water
- 80 kilometer autorijden
- 2,4 kilo zuivel

Wat is een goede vleesvervanger?
Voorbeelden van goede vleesvervangers zijn ei, ongezouten noten, tofu, tempeh of peulvruchten. Onder peulvruchten vallen kikkererwten, linzen, sojabonen, witte/bruine/zwarte bonen, kapucijners, kidneybonen en spliterwten. Ook zijn sommige kant-en klare vleesvervangers een prima alternatief. Let hierbij vooral op de hoeveelheid eiwit (>20 en%) en zout (<1,1 gram per 100 gram).
De komende weken geven we je in aanloop naar deze week tips om (meer) vegetarisch te eten, leggen we uit waarom het zo belangrijk is om minder vlees te eten en delen we heerlijke recepten. Benieuwd? Houd onze bestelportalen en Facebook-pagina in de gaten.