Begin dit jaar lanceerde Huuskes de Huuskes Green Deal: het duurzaamheidsprogramma dat klanten ondersteunt bij de verduurzaming van eten en drinken. Eén van de onderdelen uit dit programma is de voedselverspillingsmeter, waarmee een aantal klanten inmiddels mee aan de slag zijn gegaan. Hoog tijd om de eerste resultaten te bekijken.
Op naar een duurzame toekomst
De voedselverspillingsmeter van Huuskes wordt gecoördineerd door Marc Nefkens, projectmanager bij Huuskes. Marc verzorgt alle projectcoördinatie, de afstemming met klanten en uitlegmomenten rondom de voedselverspillingsmeter en houdt zich binnen Huuskes breed bezig met duurzaamheid. Marc vertelt: “Mijn interesse in duurzaamheid en circulariteit is ontstaan vanuit mijn opleidingsachtergrond. Om die reden ben ik mij binnen Huuskes ook meer gaan bezighouden met alles omtrent duurzaamheid. Het is een belangrijk, maar nog steeds beladen onderwerp. Daarom is het belangrijk dat we samen, in alle ketens, een bijdrage gaan leveren in het reduceren van voedselverspilling en CO2-uitstoot en de generaties na ons een mooie, schone en duurzame toekomst te geven. Niet alleen roepen, maar ook doen en kleine successen vieren zijn hierin essentieel. Met het ontwikkelen van het duurzaamheidsprogramma van Huuskes zetten we samen met onze klanten een belangrijke stap om ook echt aan de slag te gaan.”
Voedselverspilling meten
Het terugdringen van voedselverspilling is een belangrijk onderdeel in het duurzaam omgaan met eten en drinken. Om verspilling te voorkomen is meten de eerste belangrijkste stap. De voedselverspillingsmeter van Huuskes bestaat uit een stappenplan, registratietool, resultatenrapportage en projectbegeleiding. De metingen en registraties worden door klanten zelf gedaan. Huuskes biedt de mogelijkheid om weegschalen in bruikleen te geven voor het meten van de verspilling. “Dit maakt dat we onze klanten een compleet pakket kunnen faciliteren, waarbij we samen de voedselverspilling binnen de organisatie in kaart brengen”, aldus Marc. “We delen onze kennis als het gaat om het meten van voedselverspilling en de praktische zaken waar je bij deze metingen tegenaan loopt. Daarnaast biedt ons zelf ontwikkelde registratietool een belangrijke efficiëntie- en kwaliteitsslag in het verzamelen en verwerken van alle registraties.”
Pilot bij Savant Zorg
De eerste pilot vond plaats bij Savant Zorg en is inmiddels afgerond. Binnen deze zorgorganisatie in Zuidoost-Brabant werd zowel in de restaurants als in de kleinschalige woongroepen de voedselverspilling gemeten. Marc: “Vanuit Huuskes vonden we het erg belangrijk om de methodiek en de tool van de voedselverspillingsmeter goed te testen in de praktijk. Dit hebben we bij Savant Zorg goed kunnen onderzoeken. We hadden in de methodiek al rekening gehouden met de verschillen tussen grootschalige en kleinschalige afdelingen, de pilot bevestigde de noodzaak hiervan ook.”
“We zijn erg enthousiast over de eerste resultaten” gaat Marc verder. “De methodiek en tool werken goed. Tevens hebben we waardevolle feedback gekregen van Savant Zorg waarmee we de puntjes op de i kunnen zetten als het gaat om de registratietool. Deze punten gaan we komende zomer doorvoeren, waardoor we straks een optimale methode en tool kunnen aanbieden.”
Richard van de Walle, adviseur facilitaire zaken & inkoop bij Savant Zorg, over zijn ervaring met de verspillingsmeter van Huuskes: “Voedselverspilling meten is één van de doelstellingen op gebied van voeding vanuit de Green Deal Duurzame Zorg, waar Savant bij aangesloten is. Om die reden waren we ook zeker bereid mee te werken aan de pilot van Huuskes. Marc heeft de voedselverspillingsmeter op een zeer prettige manier bij onze medewerkers geïntroduceerd en het proces goed begeleid. Ook was het fijn dat we weegschalen van Huuskes in bruikleen konden krijgen. Opvallend was dat we op onze afdelingen zagen dat het meten van voedselverspilling alleen al zorgde voor meer bewustwording. Dit stimuleerde veel medewerkers om direct al na te denken over de verspilling en zelf al acties te ondernemen om minder voedsel te verspillen.”
Eerste resultaten
Het eindproduct van de voedselverspillingsmeter is de resultatenrapportage. Hierin staat de verspilling per afdeling weergegeven. De rapportage geeft inzicht in verschillende variabelen, denk aan de gemiddelde verspilling per dag en per bewoner. Ook wordt inzichtelijk gemaakt op welke weekdag, bij welke processtap en in welke productcategorie de meeste verspilling voorkomt. Zo kwam bij Savant Zorg naar voren dat de meeste verspilling voorkwam bij processtap ‘koken, regenereren en portioneren’ van de maaltijd. Ook werd inzichtelijk dat, bij component zetmeel en groente, de meeste verspilling plaatsvond.
Richard van Savant Zorg vertelt: “Het is goed om de daadwerkelijke verspilling per afdeling inzichtelijk te hebben. Hoewel onze medewerkers vaak wel een idee hebben van de verspilling op hun afdeling, weet je alleen door te meten echt wat ‘veel’ is en waar het eigenlijk wel mee valt. Wat fijn is, is dat ook de vergelijking van de verspilling ten opzichte van de inkoop meegenomen wordt. Zo zie je direct hoeveel procent van je voeding weggegooid wordt.”
Huuskes Green Deal
Naar aanleiding van de eerste pilots gaat Huuskes aan de slag om de voedselverspillingsmeter te optimaliseren. De registratietool wordt nog iets aangepast zodat deze straks optimaal werkt. Verwachting is dat Huuskes de voedselverspillingsmeter in het laatste kwartaal van 2021 volledig aan klanten kan aanbieden.
Naast de voedselverspillingsmeter biedt Huuskes ook de rapportage ‘Duurzame inkoop’ en de e-learning ‘Duurzaam eten en drinken in de zorg’. De rapportage geeft inzicht in het percentage duurzame inkoop ten opzichte van de totale inkoop voeding. De e-learning geeft medewerkers in restaurants, keukens en kleinschalige woongroepen praktische handvaten en tips over zaken als voedselverspilling voorkomen, duurzame producten inkopen en plantaardige voeding.
Meer weten? Kijk op www.huuskes.nl/green-deal of neem contact op met een Huuskes accountmanager.