Eiwitten zijn een van de belangrijkste bouwstenen van je lichaam. Maar hoeveel heb je nodig? En zorg je ervoor dat je voldoende eiwitten eet? In dit artikel lees je er alles over.

Wat zijn eiwitten?
Voordat we je wat vertellen over het belang van eiwitten, is het belangrijk om te weten wat eiwitten zijn en wat ze precies doen.Eiwitten zijn essentiële bouwstoffen die het lichaam nodig heeft om te functioneren, ook wel de macronutriënten genoemd. Andere macronutriënten zijn koolhydraten en vetten.
Dierlijke vs. plantaardig
Er zijn zowel dierlijke als plantaardige eiwitrijke bronnen. Dierlijke eiwitbronnen zijn bijvoorbeeld vlees(waren), gevogelte, vis, melk(producten), eieren en kaas. Eiwitbronnen van plantaardige afkomst zijn bijvoorbeeld peulvruchten, noten en volkoren graanproducten (volkoren brood, volkoren pasta en zilvervliesrijst).
Hoeveel eiwit heb je nodig?
Het aantal gram eiwitten per dag is voor iedereen anders. Voor een gezond volwassen persoon wordt 0,8 gram per kilogram lichaamsgewicht aanbevolen. Hoeveel je weegt, bepaalt dus hoeveel eiwitten je nodig hebt. Ouderen van boven de 70 hebben meer eiwitten nodig, circa 1,2 gram per kilo lichaamsgewicht. Bij ziekte zijn eiwitten van groot belang ten behoeve van het herstel van de patiënt. Tevens helpen eiwitten bij het spierbehoud. Beter en sneller herstel én behoud van spieren dragen bij aan het vitaler ouder worden. Streven naar een optimale eiwitinname is daarom een belangrijk item.
.jpg)
Verleiden met eiwitten
Tips om meer eiwitten te eten volgens Milou Veldhuis, diëtiste bij Huuskes
1. Meerdere eetmomenten
Meerdere eetmomenten per dag leiden tot een betere opname van eiwitten. Minimaal vijf tot zes eetmomenten met minimaal 20-25 gram eiwit is hierbij de aanbeveling. De nieuwe Petit Chef minimaaltijden van Huuskes, met een kleine portiegrootte en minimaal 10 gram eiwit per portie, zijn een ideale aanvulling. Zeker bij een verminderde eetlust.
2. Eiwitrijke producten
Er zijn zowel dierlijke als plantaardige eiwitrijke bronnen. Dierlijke eiwitbronnen zijn bijvoorbeeld vlees(waren), gevogelte, vis, melk(producten), eieren en kaas. Eiwitbronnen van plantaardige afkomst zijn bijvoorbeeld peulvruchten, noten en volkoren graanproducten (volkoren brood, volkoren pasta, zilvervliesrijst).
3. Eiwitrijke tussendoortjes
Voornamelijk bij de tussendoortjes valt veel winst te behalen ten aanzien van de optimale eiwitinname. Geef patiënten en cliënten tussendoortjes met een hoog eiwitgehalte. Denk hierbij aan een schaaltje kwark, een plakje cake, een handje ongezouten noten of blokjes kaas.
4. Eiwitrijke voeding toevoegen
Voeg extra eiwitrijke voedingsmiddelen toe aan de maaltijd. Een glaasje melk bij het ontbijt, gekookt eitje bij de lunch en/of geraspte kaas, noten over/door de maaltijd.
5. Energierijke voeding toevoegen
Naast voldoende inname van eiwitten is ook de energie-inname van belang. Om de maaltijd, het bijgerecht of nagerecht energierijker te maken zonder de portiegrootte enorm te verhogen, kun je producten als (slag)room, suiker, honing of siroop toevoegen.
6. Variatie
Varieer zoveel mogelijk. Door veel te variëren wissel je af in producten met een diversiteit aan voedingsstoffen. Kies hierbij vooral voor gezonde producten welke veel essentiële voedingsstoffen bevatten, te denken aan eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen. Ook kan er worden gevarieerd in het smaakprofiel om de eetlust te stimuleren. Wissel zoet, zuur en hartig af, maar ook warme en koude gerechten.
7. Creëer een gezellige sfeer
Heb je patiënten of cliënten met weinig eetlust? Eet indien mogelijk samen. Daarnaast kan een aantrekkelijke presentatie van de maaltijd de eetlust ook stimuleren. Zorg voor een gezellige sfeer tijdens de maaltijden door bijvoorbeeld de tafel aan te kleden met behulp van een tafellaken en servetten. Zien eten en lekker eten, doet eten.