Home Nieuws Halal wereldmaaltijden met een authentieke smaak

   Halal wereldmaaltijden met een authentieke smaak

   17 juli 2019

   Als gevolg van de groeiende vraag naar uitbreiding, heeft Huuskes het halalassortiment uitgebreid met typische Hollandse snacks en een aantal nieuw ontwikkelde authentieke wereldgerechten van leverancier Anur. 

   Halal-waardigheid
   Halal is een Islamitische term waarmee wordt aangegeven wat is toegestaan voor moslims. Vleesproducten dienen afkomstig te zijn van reine dieren, zoals koeien, kalveren, schapen, geiten en pluimvee. Deze dieren moeten vervolgens door een gelovige moslim geslacht worden. Tijdens het slachten dient hij een gebed uit te spreken, waarin hij zegt dat het dier wordt geslacht in de naam van Allah.

   Tegenwoordig zijn halalproducten niet alleen maar te koop bij gespecialiseerde halalslagerijen, ook reguliere supermarkten hebben een uitgebreid assortiment met diverse halalproducten. Huuskes kent tevens een breed halalassortiment met zowel verse als vries-verse producten. Dit assortiment wordt continu uitgebreid op basis van de ontwikkelingen en de vraag vanuit klanten. “Als gevolg van de groeiende vraag naar uitbreiding, is het assortiment uitgebreid met typische Hollandse snacks en een aantal nieuw ontwikkelde authentieke wereldgerechten”, vertelt Reinout Bakker, accountmanager bij Huuskes. Alle halalproducten van Huuskes komen van Anur Halal Food, leverancier van koelverse en diepvries halal-vleesproducten voor de Etnische (retail)markt. Het bedrijf verkoopt snacks en authentieke wereldmaaltijden- en componenten onder het merk Anur en vleeswaren onder het merk Wahid.

   De groei van halal eten in de zorg
   In Nederland zijn momenteel meer dan één miljoen moslims en de markt voor halalproducten groeit. Jan Willem van Niekerk, accountmanager bij Anur Halal Food vertelt: “We zien de vraag naar halalproducten in Nederland al jaren groeien en we verwachten dat de groei nog wel even doorzet. De reden hiervoor is dat de derde en vierde generatie moslims in Nederland over het algemeen hoger opgeleid en kapitaalkrachtiger is dan de generatie van hun ouders. Ze zijn opzoek naar meer gemak. Dit wordt in de westerse supermarkten aangeboden in de vorm van een one-stop-shop.”

   Ook in de zorgmarkt zien we een enorme groeivraag van halal. “Met name in de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) en bij zorginstellingen voor ouderen in het westen van het Nederland zien we een groeiende behoefte van halalproducten”, vertelt Reinout Bakker, accountmanager bij Huuskes. “Moslim ouderen gaan tegenwoordig vaker naar een verpleeghuis in plaats van dat ze door familie thuis worden verzorgd. Dit komt omdat veel stellen tegenwoordig tweeverdieners zijn en er simpelweg minder tijd voor hebben. Daarbij komen er steeds meer etnische verpleeghuizen en wordt er in verpleeghuizen steeds meer rekening gehouden met cultuurspecifieke gewoontes. Tevens heeft men steeds vaker te kampen met allergieën en het niet willen of mogen eten van varkensvlees. Er wordt dus vaker gekozen voor halal.”

   Authentieke wereldmaaltijden
   Bij een groot aantal klanten van Huuskes was er een groeiende behoefte aan uitbreiding van het halalassortiment. Anur heeft mede daarom, in overleg met Huuskes, onder het Anur merk een aantal authentieke wereldmaaltijden ontwikkeld. Van kiptajine met couscous en broccoliroosjes en kip harissa tot kebab met bulgur en een köfteschotel. “Kwaliteit en smaak vormen voor onze producten altijd de basis. Onze gerechten zijn daarom getest door het multiculturele smaakpanel van Anur, waardoor we de authentieke smaak kunnen garanderen”, vertelt Jan Willem van Niekerk.

   Halal Correct
   Halal betekent ‘rein’ in het Arabisch en hygiëne is dan ook één van de voorwaarden van halal-waardigheid. Het proces bij het verwerken van halal producten wordt bij Anur zeer nauwkeurig en goed vastgelegd. Het beoordelen van de halalwaardigheid van de organisatie wordt gedaan door een externe auditor, waarbij wordt gekeken naar de gebruikte grondstoffen, hygiëne en het gehele productieproces (van de slacht tot het verpakken). Alleen als de gehele keten voldoet aan de geldende richtlijnen, wordt het keurmerk Halal Correct toegekend aan het eindproduct. Dit keurmerk wordt beheerd door Stichting Halal Correct Certification. Deze organisatie is internationaal Halal geaccrediteerd.

   Nieuwsarchief