Home Nieuws Huuskes Academy: voeding voor verbetering

      Huuskes Academy: voeding voor verbetering

      7 mei 2018

      Samen met zorgorganisaties voeding en gastvrijheid naar een hoger niveau tillen, dat is het doel van de Huuskes Academy, het nieuwe opleidingsprogramma van Huuskes. De Huuskes Academy biedt sinds april in samenwerking met Horeca Academie een compleet nieuw programma trainingen en e-learningmodules aan gericht op voeding en gastvrijheid in de zorg. Hoogste tijd om eens in gesprek te gaan met initiatiefnemers Gerben Hengeveld en Roland de Groot.

      Gerben Hengeveld, Manager Marketing & New Business bij Huuskes, vertelt: “Huuskes heeft jarenlange ervaring als het gaat om voeding in de zorg. Dit maakt dat we als organisatie veel expertise hebben opgebouwd. Door bezuinigingen in de zorg verdwijnt veel professionele kennis over eten en drinken. Taken rondom voeding komen nu bij zorgmedewerkers te liggen. Onze mensen ervaren dagelijks dat dit niet zomaar vanzelf soepel loopt. Steeds meer zorgorganisaties en instellingen vragen om extra ondersteuning bij de organisatie van eten en drinken. Denk hierbij aan hulp bij het verbeteren van voedselveiligheid, het stimuleren van gezonde voeding en vers koken of het verbeteren van gastvrijheid en cliëntparticipatie. Door het aanbieden van hoogwaardige trainingen en e-learningmodules kunnen we onze kennis en expertise op een betere en grootschaligere manier delen met onze klanten.”

      Professionele kennis en vaardigheden met betrekking tot werken met eten en drinken zijn belangrijk volgens Gerben Hengeveld: “Kwalitatieve voeding die goed gewaardeerd wordt, bestaat maar voor een beperkt deel uit de maaltijd zelf. De wijze waarop deze bereid, geregenereerd en gepresenteerd wordt is net zo belangrijk. Maar ook voedselveiligheid, kennis van diëten en de gastvrijheidsbeleving om de maaltijd heen zijn van wezenlijk belang. Al deze aspecten komen aan bod in het opleidingsprogramma van de Huuskes Academy.”

      “Huuskes heeft jarenlange ervaring met eten en drinken in de zorg, die kennis delen we graag met onze klanten.”

      Samenwerking met Horeca Academie
      Huuskes werkt voor haar opleidingsprogramma samen met Horeca Academie, een gerenommeerde horecavakschool uit Den Haag. De partij biedt al ruim 10 jaar praktijkgerichte vakopleidingen aan die worden gegeven door ervaren docenten die zelf uit de horeca komen, maar heeft via de tak Threewise ook veel ervaring in de zorg. “Hoewel de focus van ons bedrijf op horeca ligt, verzorgen we ook veel trainingen en opleidingen in ziekenhuizen en zorginstellingen”, vertelt Roland de Groot, directeur van de Horeca Academie. “In de zorg is men zich de laatste jaren steeds meer bewust geworden van het belang van een gastvrije organisatie, waarin cliënten zich prettig en welkom voelen. Zorginstellingen zien dat zij best wat van horeca kunnen leren. Daar zijn we ons in gaan specialiseren. Dat geldt ook voor thema’s die minder relevant zijn voor horeca, maar wel belangrijk zijn voor zorg. Denk aan gezonde voeding, infectiepreventie, allergenen en diëten.”

      Deze thema’s zijn ook bij Huuskes aan de orde van de dag, vandaar dat een samenwerking een logische stap was. Gerben Hengeveld vertelt: “Onze specialisten komen elke dag bij verzorgingshuizen, ziekenhuizen, verpleeghuizen en (geestelijk) gehandicapteninstellingen over de vloer. Zij weten waar de uitdagingen liggen en wat er nodig is om eten en drinken bij een specifieke organisatie naar een hoger niveau te tillen. Daarentegen brengt Horeca Academie een schat aan expertise met zich mee als het gaat om het ontwikkelen en verzorgen van trainingen en e-learningmodules over voeding en gastvrijheid. De combinatie van ons beiden maakt dat we een zeer relevant aanbod kunnen creëren voor onze klanten.”

      Opleidingen afgestemd op voedingsconcept
      De afgelopen periode hebben Huuskes en de Horeca Academie hard gewerkt aan een opleidingsprogramma dat goed aansluit bij de behoeften van de klanten van Huuskes. Gerben Hengeveld vertelt: “We hebben samen met de Horeca Academie gekeken naar welke thema’s voor onze klanten belangrijk zijn en op welke manier we de opleidingen zo goed mogelijk kunnen laten aansluiten bij de voedingsconcepten van onze klanten. Geen ingewikkelde theorie over voedingstoffen, maar praktisch toepasbare kennis waarmee een medewerker eenvoudig en gezonde voeding kan stimuleren op de afdeling. Maar ook bijvoorbeeld de toepassing van Eten & Zo in trainingen, de Huuskes bestelapp die medewerkers ondersteunt in de organisatie van eten en drinken op de afdeling.”

      Blik op de toekomst
      De Huuskes Academy start met negen opleidingen, maar daar blijft het niet bij. “Onze ambitie is om het opleidingspakket uit te breiden met aanvullende trainingen en e-learningmodules” vertelt Gerben Hengeveld. “Denk aan trainingen voor culinair coaches of leidinggevenden in de zorg.” Roland de Groot vult aan: “Om gastvrijheid en voeding echt naar een hoger niveau te tillen in de zorg is een cultuurverandering noodzakelijk. Alleen het opleiden van mensen op de werkvloer is niet genoeg. Het moet de core business van leidinggevenden en de organisatie worden.”

      Vraag onze digitale trainingsbrochure aan
      Meer weten over de Huuskes Academy? Kijk op www.huuskesacademy.nl en vraag gratis de digitale trainingsbrochure aan.

      Nieuwsarchief