Home Nieuws Huuskes CuliCart: ontzorgt, adviseert en groeit

      Huuskes CuliCart: ontzorgt, adviseert en groeit

      17 juni 2019

      Naast het leveren van eten en drinken ondersteunt Huuskes met het voedingsmanagementsysteem bij diverse klanten. Zo is Huuskes specialist in de implementatie en het beheer van CuliCart. Inmiddels beheren we voor een ruim aantal klanten, waaronder diverse GGZ-instellingen en ziekenhuizen, de CuliCart applicatie. Dit scheelt onze klanten niet alleen veel tijd, maar vergroot ook de veiligheid. Huuskes heeft gekozen voor het systeem CuliCart omdat het op meerdere voedingsconcepten toepasbaar is. In 2019/2020 wordt Huuskes CuliCart bij nieuwe klanten geïmplementeerd en de applicatie blijft door ontwikkelen.

      Digitalisering van het voedingsproces
      CuliCart Hospitality (CCH) is een applicatie die ontwikkeld is door PinkRoccade, onze partner die (zorg)organisaties ondersteunt met voedingsadministratiesystemen. Het systeem ondersteunt medewerkers met het organiseren van het eten en drinken. Bij CuliCart maakt het niet uit welk voedingsconcept je gebruikt als ziekenhuis of zorginstelling, want de applicatie is zeer flexibel in te zetten. Van losse componentkeuze (assemblage in centrale of afdelingskeuken) tot complete maaltijden, mini-maaltijden en zowel de warme maaltijd als de broodmaaltijd. Daarnaast worden onder andere serveertijden, uiterste besteltijden, printtijden en routing naar wens en per zorginstelling ingesteld.

      Duurzaam door minder papierverbruik
      Naast de backoffice is er het medewerkersportaal, waardoor indien gewenst de papieren menukaart kan worden afgeschaft en de medewerker de maaltijd via een tablet voor de patiënt kan bestellen. Is er een patiëntenportaal, zoals bij het Medisch Spectrum Twente (MST), dan kan de patiënt op een tablet zelf een maaltijd kiezen of samenstellen, afhankelijk van het voedingsconcept van de zorginstelling. Heeft de patiënt een bepaald dieet, dan krijgt hij alleen maaltijden en producten te zien die hij mag nuttigen. In Huuskes CuliCart is vastgelegd welke artikelen en gerechten geschikt zijn voor welke (allergie)diëten en consistenties.

      Projectmanager Robert Dekker en diëtiste Milou Veldhuis zijn bij Huuskes de vaste aanspreekpunten omtrent Huuskes CuliCart. Zij vullen de applicatie volledig en beheren hem ook. Daarbij hebben ze een adviserende rol bij huidige, maar ook nieuwe klanten als het om CuliCart gaat. Samen met klanten bekijken ze welke verschillende dieetmogelijkheden en consistenties er ingezet kunnen worden en geven ze trainingen om de kennis up-to-date te houden bij medewerkers over het gebruik van CuliCart. Diëtetiek speelt een belangrijke rol bij het controleren van alle componenten en maaltijden op dieetgeschiktheid. De diëtist binnen Huuskes heeft contact staat/samenwerkt met de vakgroep diëtetiek en/of logopedie van een zorginstelling, waarmee in goed overleg het menu-aanbod wordt bepaald (t.b.v. diëten en consistenties).

      Registratie van voedingsinname
      PinkRoccade organiseert jaarlijks een co-creatie sessie waarin zij met Huuskes en andere partners in gesprek gaan over de ontwikkeling van CuliCart Hospitality. Wat leeft er bij de klanten? Wat zijn wensen van gebruikers? Welke nieuwe functionaliteiten zijn wenselijk? Er bleek bij de laatste sessie een grote behoefte om de inname van patiënten digitaal te gaan registreren en te delen via het elektronisch patiënten dossier (EPD) met verpleging, diëtetiek en de artsen, zodat de patiënt beter kan worden gemonitord, gestuurd en begeleid. Wanneer het eten en drinken wordt geserveerd, hoeft dit namelijk niet altijd te zeggen dat het ook daadwerkelijk wordt opgegeten door de patiënt. Door innameregistratie is er een betere inzage in de voedingsinname van patiënten, waardoor zorgverleners tijdig actie kunnen ondernemen bij patiënten met bijvoorbeeld (dreigende) ondervoeding of een vochtbeperking. Een betere voedingstoestand van de patiënt zorgt namelijk voor sneller herstel en een korter verblijf. De module Innameregistratie wordt in juni 2019 gelanceerd.

      Koppeling Elektronisch Verpleegkundig Dossier (EVD) en CuliCart bij ziekenhuis Rijnstate
      Wanneer klanten Huuskes inschakelen voor het vullen en beheren van CuliCart, zijn ze nog wel zelf verantwoordelijk voor de voedingsgegevens, denk hierbij aan het dieet, de SNAQ-score en de extra verstrekkingen. Inmiddels is bij het ziekenhuis Rijnstate ook deze taak geautomatiseerd door middel van een koppeling tussen CuliCart en HiX, het EPD van Rijnstate. Dit betekent dat medewerkers niet meer zelf voedingsgegevens hoeven in te voeren en te beheren, maar dat deze gegevens automatisch uit HiX komen. Dit scheelt niet alleen veel tijd, maar is ook veiliger omdat menselijke fouten bij het overtypen van patiëntgegevens van het EPD naar CuliCart of vertraging vanuit de overdracht niet meer mogelijk zijn.

       

      Nieuwsarchief