Home Nieuws Tips goed om te (blijven) drinken met warm weer

   Tips goed om te (blijven) drinken met warm weer

   25 juni 2019

   Met warm weer is het belangrijk om minstens 1,7 liter per dag te drinken. Helaas redden veel mensen dat niet en vooral bij kwetsbare mensen is dit een probleem. Met deze tips motiveer je je cliënten en patiënten om voldoende te drinken.

   1. Water met fruit
   Maak het drinken aantrekkelijk(er) en verras de patiënt of cliënt. Het ideale zomerdrankje: water met fruit! Makkelijk te maken, laag in calorieën en op en top zomers. Ook leuk: maak fruitijsblokjes. Vul de vakjes van een ijsblokjesvorm met fruit, giet er water bij en laat deze bevriezen.

   2. Felgekleurde drinkglazen
   Presenteer een drankje op een leuke manier. Gebruik bijvoorbeeld felgekleurde drinkglazen in plaats van doorzichtige glazen. Zo is het drinken zichtbaarder.

   3. Bij de maaltijd
   Serveer bij iedere maaltijd een glas water, melk of sap.

   4. Niet te koud
   Zorg dat je de drankjes niet ijskoud serveert. Kamertemperatuur is het beste, want koude drankjes geven het lichaam het verkeerde seintje. De hersenen denken dan al gauw dat je behoefte aan vocht is verzadigd, terwijl dat het niet geval is.

   5. Drinken bij verzorgende handelingen

   Stimuleer je patiënt of cliënt meer te drinken door een groter glas water te geven bij (zelf)verzorgende handelingen, zoals tandenpoetsen en het innemen van medicijnen.

   6. Aandacht
   Ga als het kan bij de patiënt of cliënt zitten en ‘praat’ het drankje naar binnen. Aandacht en afleiding zorgt ervoor dat er makkelijker gedronken wordt. Kwetsbare mensen – met name ouderen – hebben een verminderde dorstprikkel, dus ze vergeten te drinken. Daarbij hebben ze vaak moeite om te drinken, omdat ze pijn hebben, moe of lusteloos zijn.

   7. Zien drinken, doet drinken
   Probeer patiënten of cliënten bij elkaar aan het drinken te zetten. Zien drinken doet drinken, net als eten dat doet.

   Nieuwsarchief