NL LOGIN Arrow right
U gebruikt een verouderde browser. Gebruik Google Chrome of Mozilla Firefox om uw ervaring te verbeteren.

10 veelgemaakte fouten bij regenereren

17-6-2019
Kennisbank
Kleinschalige zorg
Grootkeukens en zorgrestaurants

Op de juiste manier maaltijden verwarmen met contactwarme of in een hetelucht- of combi-oven, dat is niet altijd even makkelijk. Groenten worden te gaar, maaltijden te koud of te heet… door gebrek aan kennis gaat er nog wel eens wat mis, met als gevolg dat cliënten en patiënten het eten niet zo lekker krijgen zoals het hoort. Wij delen de meest gemaakte fouten als het gaat om het regenereren van de maaltijden van Huuskes en vertellen je hoe je deze voorkomt.

Paragraph image
  1. Te lang
    De meest gemaakte fout is dat de producten te lang worden geregenereerd. Hierdoor worden de producten te gaar en verliezen ze kwaliteit als het gaat om smaak, uitstraling en consistentie.
     
  2. Te koud of te heet
    Producten te koud (bijvoorbeeld 100 °C) of te heet (bijvoorbeeld 180 °C) regenereren. Dit zorgt ervoor dat de producten kwaliteit verliezen.
     
  3. Geen (of verkeerd) gaatjes prikken 
    Prik de gaatjes in de hoeken van de verpakking in plaats van in het midden. Zo voorkom je dat de producten te vochtig worden. Wanneer je helemaal geen gaatjes in de (hoeken van de) verpakking prikt, kan deze warme lucht nergens naartoe en scheurt de folie.

4. Niet temperaturen

Het is belangrijk om de kerntemperatuur van een product te controleren voordat je deze serveert. Zodoende weet je of een product goed verwarmd is, maar ook of de oven zijn werk goed doet. Producten dienen een temperatuur van tenminste 72 °C te hebben en mogen niet warmer worden dan 85 °C, hierdoor verliezen ze kwaliteit en consistentie.​

 

5. Folie niet verwijderen

Bij gepaneerde producten zoals gebakken vis of schnitzels, maar ook bij producten die knapperig moeten zijn zoals gebakken aardappeltjes, moet je de folie in zijn geheel verwijderen voordat je het regenereerproces start. Dit omdat de condensvorming die in de verpakking ontstaat ervoor zorgt dat de producten niet knapperig worden. Tip: gebruik een bakplaat voor gepaneerde en gebakken producten en verwarm de oven 10 minuten voor op 170 °C.​

 

6. Producten met afwijkende verpakkingshoeveelheden even lang regenereren

Grote bakken met grote hoeveelheden moeten langer geregenereerd worden dan kleine bakjes met kleine hoeveelheden. Dit betekent dat je kleine bakjes halverwege het regenereerproces bij in de oven moet zetten en niet tegelijkertijd.​

 

7. Verkeerde indeling oven

Bovenin de oven is het warmer dan onderin, het is daarom belangrijk om compacte producten zoals aardappelpuree bovenin de oven te plaatsen en ‘luchtige’ producten zoals broccoli onderin.

Paragraph image

8. Niet schoonmaken
Het niet schoonhouden van de oven kan – naast dat het niet hygiënisch is – ervoor zorgen dat een contactwarmteplaat naar verloop van tijd minder goed gaat werken.

 

9. Niet stapelen
Wanneer je de bakken bovenop elkaar zet kan er geen warme lucht tussendoor stromen. Zet de bakken daarom altijd op de rekjes, waardoor er iets speling tussen de bakken zit.

 

10. Doorroeren
Roer compacte producten (indien mogelijk) goed door. Zodoende is de hitte gelijkmatiger verdeeld over het product.