NL LOGIN Arrow right
U gebruikt een verouderde browser. Gebruik Google Chrome of Mozilla Firefox om uw ervaring te verbeteren.

Komkommertijd

Lekker, kerngezond en het hele jaar door verkrijgbaar. Komkommers is een van de populairste groenten in Nederland. Maar hoe groeit deze groente nou eigenlijk en wat doet Huuskes er mee?

 

Een deel van onze komkommers komt bij Tuinderij Vahl vandaan. Dit moderne familiebedrijf in het Overijsselse dorp IJsselmuiden is gespecialiseerd in het duurzaam telen van komkommers voor zowel de Nederlandse als de Europese markt.

 

Het bedrijf wordt gerund door André, Dries en Kees Vahl, drie ervaren ondernemers die de glastuinbouw goed kennen en de ontwikkeling van het familiebedrijf van jongs af aan hebben meegemaakt. 
 

“Het is bij ons het hele jaar door komkommertijd! ”
André Vahl, eigenaar Tuinderij Vahl
Tropische plant

“Het telen van komkommers in de kas is topsport”, vertelt André. De komkommerplant is van oorsprong een tropische plant, dus het is heel belangrijk dat hij in een goed klimaat staat. Een goede temperatuur (circa 25 ºC), voldoende zonlicht en ook de ventilatie moet op orde zijn. Ook is het belangrijk dat de plant voldoende water en voedingsstoffen krijgt.”

 
Vier meter hoog

Het start allemaal bij plantjes van circa vijftig centimeter hoog, die worden ingekocht bij  een opkweekbedrijf. Daar begint het werk voor tuinderij Vahl. André vertelt: “In de kas plaatsen we de plant op een mat en komt er voor de stevigheid een stokje bij te staan. De druppelaar voorziet de plant van water. In het water zitten ook de benodigde voedingsstoffen. Na een aantal weken zijn de planten al zo groot, dat ze hun eerste bloei krijgen. En dat is belangrijk, want aan de gele bloem groeit vervolgens een komkommer.

 

Kees vult aan: “De komkommerplanten worden uiteindelijk vier meter hoog. Hoe snel de komkommer vervolgens groeit, is heel erg afhankelijk van de temperatuur in de kas. In de zomer hebben we langer en feller zonlicht en gaat het groeiproces een stuk sneller. Na circa 10 dagen kunnen we gaan oogsten, terwijl dit in de wintermaanden veel langer kan duren.”

Kromkommers

Als de komkommers groot genoeg zijn, worden ze met een mesje afgesneden en gesorteerd. Het sorteren gebeurt grotendeels door een machine. De machine leegt één voor één de kistjes waarna ze op de lopende band terecht komen. De medewerkers leggen de komkommers recht en de beschadigde en kromme komkommers worden eruit gehaald.

 

Vanaf de lopende band gaan de komkommers de sorteermachine in en worden ze gewogen en vervoerd naar de juiste sorteerbak en in een doos gelegd. Hierna zijn ze klaar om naar de groothandel te gaan en vervolgens naar Huuskes.

“In de zomer oogsten we wel 800.000 komkommers per week!”
Kees Vahl, eigenaar Tuinderij Vahl
Komkommertijd bij Huuskes

Nadat de komkommers gesorteerd en verpakt zijn, gaan ze naar de groothandel en vanuit daar naar Huuskes. De komkommers zijn bij Huuskes los en in z’n geheel te koop, maar ook in plakjes.

 

Op de versafdeling van Huuskes wordt de groente gesneden in verschillende maten en verwerkt in verse salades en rauwkosten. 

 

Meer weten over komkommers?
Lees dan nu de zomereditie van ons Fresh magazine.


 

Klik hier om de zomereditie van de Fresh te lezen