NL LOGIN Arrow right
U gebruikt een verouderde browser. Gebruik Google Chrome of Mozilla Firefox om uw ervaring te verbeteren.

De rode knol

Ontzettend veelzijdig, supergezond en een typisch aardse smaak. We hebben het natuurlijk over rode bieten. Een populaire knolgroente van Hollandse bodem die al eeuwenlang wordt gegeten. Graag laten we zien waar een deel van deze groente vandaan komt en hoe wij ze verwerken in onze gerechten.
 


Op zavelgrond

Een deel van de rode bieten van Huuskes komt uit de bietenstreek West-Friesland, van teelt- en verwerkingsbedrijf Stam-Schaap Agro B.V. in het plaatsje Ursem. Daar groeien de rode knollen op zavelgrond, dat perfect is voor bietenteelt. “Ze krijgen een goede smaak en zijn snel gaar. Je proeft het meteen als een rode biet hier vandaan komt”, vertelt Maikel Stam, één van de drie compagnons van Stam-Schaap Agro B.V. “We telen, oogsten, wassen, sorteren en verpakken ze jaarrond rode bieten. Door het hele proces in eigen beheer te hebben, kunnen we de rode knollen precies leveren zoals onze klanten ze willen hebben.”

 

“De perfecte biet? Een dieprode kleur en een mooie ronde vorm.”
Maikel Stam, Eigenaar Stam-Schaap Agro B.V.
Zaaien, oogsten & rooien 

Er zijn twee soorten bieten: de zomerbiet en de herfstbiet. Het verschil? “Herfstbieten zijn verkrijgbaar van oktober tot juni en moet je later in het seizoen wat langer koken, doordat ze ouder worden”, vertelt Maikel Stam. In het voorjaar, rond de maanden april en mei, krijgen we de zaden binnen en beginnen we met zaaien. Dit gebeurt met een zaaimachine. De rode bieten groeien van juli tot oktober, maar de eerste bieten kunnen in juli al geoogst worden. In eerste instantie alleen de bieten die gelijk verkocht worden. De bieten die we bewaren worden later geoogst. Nadat de rode bieten zijn gerooid komen ze terecht in een bunker en vervolgens worden ze gelost in een kiepwagen.

Het hele jaar uit Nederland
 

Omdat het bedrijf het hele jaar rode bieten wil leveren, wordt er een groot deel bewaard. Een deel wordt bewaard in koelcellen en een deel wordt ingekuild. Achter de schuur liggen enorme stapels bieten, afgedekt met grond en stro.
 

“Dit is de beste bewaring, want zo blijven de rode knollen beschermd tegen de kou, zonder dat ze te warm worden. Het is eigenlijk een grote natuurlijke koelkast”, aldus Maikel.